Op fietsvakantie naar Andalusië: Ronda

Heerlijk vind ik het om in de winter lekker in de Spaanse zon te gaan fietsen. Ik was al een aantal keer in de omgeving van Benalmadena geweest en nu gaan we eens wat verder de binnenlanden in. In de maand december, volop winter hier, was het daar toch nog een graad of 17. En een lekker zonnetje. Je kunt zeg maar net in de korte broek fietsen. We nemen jullie mee naar een aantal fietstochten door de prachtige natuur en langs leuke dorpjes. De fiets huren wij bij Andalucian Cycling Experience. We laten Zwift weer even achter ons voor een aantal heerlijke fietstochten in….. korte broek!

Andalucian Cycling Experience
We huren de fiets in het centrum van Ronda bij Andalucian Cycling Experience. Het is een keurige en net uit de doos gehaalde Wilier Triestina. Naast fijne schijfremmen hebben we 32 tandjes achter op de cassette zodat we alle klimmen in fijn verzet boven komen. Het ophalen en de kwaliteit van de fiets zijn erg goed. We worden bijgepraat over de omgeving en krijgen de beste routes te zien. Bovendien heeft Ashley jarenlange ervaring in het gebied en kan je dus naar de leukste plekken begeleiden. Naast het verhuren van fietsen organiseert Andalucian Cycling Experience ook volledig verzorgde fietsreizen in de omgeving. Ideaal voor als je alles gepland wilt hebben. Afijn, wij huren de fietsen en gebruiken de routes om te laten zien dat dit gebied boven bijvoorbeeld Mallorca staat wat betreft winterfietsen. En natuurlijk heeft Ashley ook liever dat wij in de winter hierheen gaan dan naar bijvoorbeeld de Canarische eilanden. Voor het reserveren van de fiets of reizen ga je naar: https://www.andaluciancyclingexperience.com/.

Eerste rondje “Zuid”
Dag een hebben we maar kort voor de zon onder gaat dus doen we een kort rondje van ongeveer vijftig kilometer. We halen de fiets op en gaan vanaf daar meteen op pad. Het eerste stukje dwars door het prachtige Ronda. Hier is van alles te doen, maar hoogtepunt is de oude brug van 98 meter hoog die beide rotsplateaus van de stad met elkaar verbind. Daar fietsen we overheen en uiteindelijk fietsen we Ronda uit en zitten we direct in de uitgestrekte natuur van Andalusië. Daar begint meteen een klim van 10 kilometer. Het is een bundel van verschillende klimmetjes maar maakt in het totaal tien kilometer met een stijgingspercentage van 3,2% gemiddeld. Dat is op sommige stukken lekker uitfietsen maar op andere stukken weer stevig klimmen. Eenmaal boven gaan we genieten van het uitzicht en de voorbij vliegende Gieren. Die vliegen hier volop. Ook prachtig om te zien is het dal. We gaan ook afdalen naar het dorpje Júzcar. Dit Smurfendorp is de perfecte plek om een echt Spaanse sfeer te proeven. Het is een geheel blauw dorpje wat dankzij de kronkelende straatjes echt Spaans aan doet. Bovendien is het dorp extra populair geworden dankzij de blauwe verf actie. Waarom het dorpje Blauw is? Door Sony Pictures, die het dorpje wilde gebruiken als promotie voor de nieuwe Smurfen film. Men wilde snel weer terug naar witte huisjes, maar vanwege de verhoogde populariteit hebben ze de huisjes blauw gelaten. Ideale plek voor een koffiestop. Daarna komen we nog langs prachtige witte dorpjes en dalen we af na een aantal enorm steile klimmetjes naar onze accommodatie. Langzaam zien we het prachtige Ronda weer verschijnen. Voldaan na ruim 50 kilometer en bijna 1300 hoogtemeters. Een prachtige route!

Tweede Rondje “West”
Vandaag staat de zogenaamde koninginnenrit op het schema. Naast een behoorlijk aantal relatief gemiddelde klimmen van rond de 5 à 9 kilometer gaan we ook een lange beklimming doen. De wereldberoemde Puerto de el Boyar heeft ook wel eens tijdens de Vuelta op het programma gestaan. Afijn, we klimmen eerst kort richting Ronda om bijna de zon op te zien komen boven de brug. Daarna fietsen we door en dalen we af om vervolgens een stuk vlak te fietsen langs een spoorweg. De eerste klim verschijnt. De klim gaat via Benaoján naar de Mirador de Benaoján. Een prachtig uitzicht over het dal en richting Ronda verschijnt. Na een fijne afdaling zijn er weer wat korte klimmetjes waarvan één met een enorm steil stuk. En dat is ook net een wat slechter wegdek. Lekker bikkelen dus. Maar er gaat nog veel meer komen dus we moeten wel rustig aan beginnen. Na een heerlijk stukje op en af komen we aan in het dorpje El Bosque. Hier gaat de klim beginnen. Het begin gaat nog rustig omhoog richting het dorpje Benamahoma. Met een gemiddeld stijgingspercentage van vier procent kom je op een hoogte van net boven de 400 meter en daal je een stukje af. Dan gaat het echte werk beginnen en klim je naar een hoogte van 1106 meter. In totaal doe je hier ruim 15 kilometer over. Het is flink bikkelen in de felle zon maar eenmaal boven heb je een voldaan gevoel. Zeker omdat je weet dat je nu aan de welverdiende afdaling kunt beginnen. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 procent is deze pittige klim een flinke kuitenbijter. Maar wel prachtig! Na de afdaling is het nog wat op en af om vervolgens na ruim 125 kilometer terug in onze accommodatie te komen. Met liefst 2700 hoogtemeters was dit een prachtige dag! Tijd voor een heerlijk diner in Ronda!

Derde Rondje “Noord”
Op de laatste dag nog een lekker rondje om af te sluiten in het zonnige Ronda. In de ochtend is het nog wat frisjes en op sommige plekken mistig maar er staan enkele prachtige wegen op ons te wachten. We vertrekken in Noordelijke richting. Allereerst gaat het redelijk valsplat met wat kort klimwerk en wat afdalingen naar Arriate. Dit is een heerlijk dorpje met een echte Spaanse cultuur. Na het dorpje begint een kort klimmetje van 3,5 kilometer met vijf procent gemiddeld. Lekker warmfietsen voor wat komen gaat. Daarna is het afdalen en maken we een korte toeristische stop in het prachtige Setenil de las Bodegas. Daar zijn enkele witte huisjes gebouwd tussen de rotsen door. Een prachtig gezicht. Bovendien is het oude centrum prachtig. De klim begint aan het eind van het dorpje en onderweg heb je prachtig uitzicht over het dorpje en de wijde omgeving. Tijdens de klim van zes en een halve kilometer komen we langs prachtige weilanden en hebben we schitterend uitzicht over de groene omgeving. Ook de vele olijfbomen vallen ons onderweg op. We zien hier en daar een finca maar verder is het uitgestrekt en rustig. Eenmaal boven gaan we de hele tijd wat op en af langs bossen en boerderijen. In de afdaling gaat het mis. In een bocht glijden we allebei onderuit. De wegen waren niet nat, het had niet gevroren. Geen idee wat er mis was. Wat ik wel weet is dat er twee fietspakjes de prullenbak in konden. En we voorlopig met flinke schaafwonden door het leven gaan. Afijn, als dat het is, dan is het dat. Nog een kleine klim naar de fietsverhuur om de licht beschadigde fietsen in te leveren. Ach, het was wel een prachtige tocht.

Conclusie
De omgeving is perfect geschikt voor je fietsvakantie, ook in de winter. Hoogzomer zou ik niet gaan. Dan kunnen temperaturen oplopen tot 40 graden in de binnenlanden. Nu was het prachtig. Rustige wegen en verkeer dat echt uitkijkt en minimaal anderhalve meter ruimte geeft bij het inhalen. Een schitterende plek bovendien met authentieke dorpjes en bergachtig gebied. Lekker klimmen en trainen in de winter! Aanrader dus!

Verblijven in Martalia Apartments Arenal
Gelegen aan de rand van Ronda is het prachtige nieuwe en moderne Martalia Apartments Arenal. Verblijf in een van de 24 schitterende appartementen met uitzicht op de bergen en de mooie omgeving. Op iets meer dan twee kilometer van het centrum in Ronda nog wel! Parkeren doe je gemakkelijk voor het gebouw. Middels een “Self-Checkin” kun je gemakkelijk bij aankomst inchecken. Je scant het paspoort en vult wat gegevens aan en vervolgens krijg je de keycards uit het apparaat. Vervolgens kun je naar binnen en naar het appartement. Het appartement is modern ingericht met een aparte bad- en slaapkamer. De badkamer heeft een douche en toilet. Alles wat benodigd is dat is aanwezig in de badkamer. In de slaapkamer staan fijne bedden en heb je de beschikking tot een grote kast.

In de woonkamer is een zitje met een televisie. Hier kun je Netflix op aansluiten. Heerlijk loungen na een heerlijke dag fietsen of sightseeing. De keuken heeft alles wat nodig is zodat je zelf jouw maaltijden kunt klaarmaken. Op het balkon heb je een lekker avondzonnetje. En schitterend uitzicht op de omgeving. Er is een zitje zodat je van het uitzicht en de zon kunt genieten. In het gehele appartement heb je goede en gratis WiFi verbinding zodat je snel jouw foto’s kunt uploaden en doorsturen. Ook een airconditioning, die ook als verwarming kan dienen, is zeker handig. Vooral in de warme zomer. Mocht je langer verblijven dan is er ook een wasmachine aanwezig. Op het dak van het gebouw is een fijne plek gemaakt. Daar staan stoelen en kun je lekker loungen. Bovendien is er een zwembad met prachtig uitzicht over Ronda. Hier kun je even een frisse duik nemen. Wat een heerlijk plekje is dit zeg! Voor meer informatie en of boekingen ga je naar: https://martaliaapartahoteles.com/.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *