Fietsen op Mallorca vanuit het Sauló Beach Hotel

We vliegen naar Palma de Mallorca. Bekend terrein, ik kom er al jaren. Ik heb er zelfs een half jaartje gewoond. Met de taxi zijn we binnen tien minuten in het Sauló Beach Hotel om in te checken. Vervolgens huren we een fiets bij Berganti Bikes en gaan we prachtige tochten maken op het mooie Mallorca. Even lekker klimmen, genieten van de omgeving en bovendien een paar PR’s halen op de heuvels die we al eens hebben gedaan. Hoppa, het zonnetje in en gaan met die luxe Ridley fietsen van Berganti Bikes.

Overnachten in het Sauló Beach Hotel
Het prachtige vakantiehotel direct aan de boulevard en aan het strand van Can Pastilla is druk aan het moderniseren en wij verblijven in een nieuwe kamer! De meeste kamers van het hotel hebben dan ook uitzicht op zee. Zo ook onze kamer. Met een heerlijk balkon waar je even kunt genieten van het uitzicht en het heerlijke windje van zee. Een prachtig nieuwe kamer met een moderne uitstraling zoals deze in dit hotel allemaal worden verbouwd. De heerlijke bedden en de mooie badkamer maken deze kamer compleet. Een heerlijke douche en apart toilet. Bovendien is er airconditioning aanwezig en een televisie. Er is opbergruimte zat en het grootste voordeel: je bent snel aan de boulevard en op het strand.

Bij de receptie van het hotel worden wij perfect ontvangen en op sommige momenten zit er zelfs een Nederlandse receptioniste. Je krijgt er duidelijke uitleg en op al jouw vragen is een antwoord. In het restaurant van het hotel op de begane grond is iedere ochtend een goed ontbijtbuffet te verkrijgen. Lekkere verse broodjes, een sapje en verschillende soorten beleg. Een vers eitje erbij en klaar. Je kunt zelfs lekker buiten zitten en zelf je bakje koffie uit de automaat kiezen. Tijdens de lunch en het diner kun je kiezen voor heerlijke gerechten van de kaart en natuurlijk een lekkere cocktail. En dat natuurlijk met uitzicht op de helderblauwe Middellandse Zee. En een groot voordeel voor ons racefietsers, er is een ruime fietsberging waar je jouw fiets kunt stallen. Tevens zijn er materialen om aan de fiets te sleutelen en bijvoorbeeld eventueel de banden op te pompen. Ideaal ruim ingericht en plek zat om meerdere fietsen te herbergen.

Ben je ook geïnteresseerd geraakt? Kijk dan op: https://www.hotelsaulo.com/en/.

Berganti Bikes
Op korte loopafstand van het Sauló Beach Hotel kom je bij de fietsverhuur van Berganti Bikes. Daar staan de vriendelijke medewerkers voor je klaar wanneer je de fiets op komt halen. De fietsen voor ons staan al klaar. Even een korte bikefitting en uitleg over de fiets en we kunnen al op pad. Ik krijg een Ridley fiets. Er waren wat problemen met de wielen dus kreeg ik een gratis upgrade naar Carbon wielen. Berganti Bikes verhuurt technisch uitstekende fietsen voor een goede prijs. Je hebt de keuze uit verschillende fietsen met onder andere schijfremmen of velgremmen. Maar ook Carbon of Aluminium. Maar ook elektronisch schakelen is gewoon een optie. Een Mountainbike of trekking fiets zijn er ook te huur. Bovendien is deze premium fietsverhuur een Shimano Service Center waardoor de fietsen professioneel onderhouden zijn. En nog een pluspunt: het is slechts twee minuten lopen vanaf hotel Sauló Beach. Op de site staan enkele mooie fietsroutes die je kunt downloaden met jouw reserveringsnummer. Bovendien kun je complete fietsvakanties boeken bij Berganti Bikes. Meer informatie of reserveringen zie je op: https://bergantibikes.com/.

Queensride van 150KM
De eerste van twee prachtige ritten op het eiland is meteen de zwaarste. We gaan 150 kilometer zwoegen door de Serra de Tramuntana. We fietsen weg bij het hotel en rijden langs het vliegveld door de weilanden en langs afgelegen dorpjes richting de paralelweg  van de snelweg. We rijden door tot net voorbij Benissalem en gaan dan de binnenlanden in. Het prachtige dorpje Selva met zijn oude huisjes en schitterende uitzichten voorbij en dan gaat de eerste klim beginnen. Eerst tot de Sa Batalla, maar vervolgens helemaal verder naar het beroemde tankstation en het pauzehutje voordat de grote klim Sa Calobra begint. Afijn, de klim begint redelijk steil maar wel prachtig. Door het bos. We komen veelal alleen fietsers tegen. Na 5,5 kilometer is er een klein stukje vlak en dan het laatste stukje naar de Coll de sa Batalla. Eenmaal boven rijden we even langs het tankstation. Daar is het vaak enorm druk met fietsers, maar een stukje verderop heb je een hutje waar je ook een lekker broodje, reep en een heerlijk colaatje kunt drinken.

Na een drankje komt eerst een behoorlijke klim van 2,5 kilometer naar de Coll dels Reis, ook wel de Sa Calobra genoemd. Hier gaat het met 5,1 procent gemiddeld vooral in het begin steil omhoog met percentages tot 10 procent. Als je bedenkt dat de laatste 800 meter rond de 1 procent gemiddeld is, kun je wel bedenken hoe steil het eerste gedeelte is. Na deze pittige maar prachtige klim, lees haarspeldbochten en unieke uitzichten op de rotspartijen van de Serra de Tramuntana, is het een enorme afdaling. En dat is nou net het stuk wat we straks ook gaan klimmen: de Sa Calobra. Mooiste klim van het eiland en misschien wel van Europa. Tijdens de afdaling is het vooral opletten voor de vele auto’s. Ik heb geluk en kan er net een inhalen waardoor ik lekker vol gas naar beneden kan. Patrick moet er helaas achter blijven en voor het eerst ben ik ergens eerder dan Patrick! Afijn, eenmaal beide beneden gaan we meteen beginnen met de Sa Calobra. Ik deed hem al eens in ruim 1.05. Tijd om deze te verbreken. Eenmaal beneden draai je langs de parkeerplaats en het prachtige strand weer terug naar de klim. Alles wat je net afgedaald hebt moet je nu omhoog.

Over 10.1 kilometer klim je 654 hoogtemeters. Dat is dus 6,5% gemiddeld. Ideaal en niet te steil maar toch erg pittig gezien de afstand. Maar wat is hij mooi zeg. Haarspeldbochten, prachtige uitzichten en bovendien lekker klimmen. Met een heerlijke temperatuur naar boven fietsen om te weten dat er nog meer klimmen op het programma staat. Onderweg naar boven merk ik al dat ik wat achter lig op het schema van de vorige keer maar dat maakt niet uit. Ik ga gewoon rustig door naar boven. Ik houd nog wat bussen op die wat later boven zijn dan gepland. Maar opeens haal ik tijd in en kom ik onder het uur, in 58 minuten, boven. Voor mij een prima resultaat. En daar staat Patrick op me te wachten. Die heeft hem in slechts 38 minuten naar boven gefietst. Ook een puike prestatie natuurlijk. We stoppen nogmaals bij hetzelfde tentje voor nog een reep en een colaatje. Op dat moment hebben we 87 kilometer gefietst en dus is het nog een aardig stukje verder. Er staan nog twee serieuze klimmen op het programma.

De eerste begint meteen en is ook echt prachtig: De Puig Major. Vanaf de andere kant is ie vrij pittig en lang, vanaf hier stijg je in een klim van de 3e categorie naar iets over de 800 meter. Het is bovendien ook prachtig. Je komt langs twee bergmeren en het is er niet heel steil. Daarna is de prachtig afdaling naar Soller een feit. Het gaat heerlijk hard en deze ruim 14 kilometer halen we ons gemiddelde weer lekker omhoog. Eindelijk een lange afdaling na al dat harde werken. Maar nadat we dwars door Soller zijn gefietst, overigens een prachtig dorpje met veel sinaasappel plantages, komt er weer een heftige klim aan. Zeker als je ziet wat we al in de benen hebben, 108 kilometer en bijna 2000 hoogtemeters. Op de Coll de Soller ga ik na een kilometer of 4 even bijna knock out met een hongerklop. Daarna is het nog 4,5 kilometer en het totale gemiddelde percentage is 5,3 procent. Eenmaal boven is het prachtig afdalen door de haarspeldbochten en daarna tussen de weilanden door naar Palma. Vervolgens een stukje langs de boulevard terug naar het hotel. Tijd voor een heerlijke alcoholische versnapering en herstellen voor dag 2.

Een fietstocht door de prachtige natuur
Op het warme eiland vertrekken we van Can Pastilla richting Palma de Mallorca. Dat doen we langs het fijne fietspad wat er is aangelegd langs de Middelandse zee. Liefst tien kilometer fietsen we langs de “verkoelende” zee. Ik zie vooral mensen lekker op het strand liggen. Nu kan ik nog lekker doorfietsen. Wel hebben we de wind schuin tegen, maar omdat ik pas net begin hebben we daar eigenlijk geen last van. Later op die dag zou de wind draaien. Afijn, eenmaal de prachtige Kathedraal van Palma de Mallorca voorbij gaat het gebeuren. We gaan de binnenlanden van Mallorca in. Als eerste beginnen we met de Col de Sa Creu. Een klim van bijna zes kilometer met een gemiddelde van 5,3%. Ik heb hem al eerder gedaan en mijn PR staat op 30:47. Ik ben erg gemotiveerd om dit te verbreken en dus ga ik enthousiast van start. Iets te, zo blijkt later. Deze klim is overigens prachtig en erg rustig. Bijna geen verkeer, enkele prachtige haarspeldbochten en een militair terrein waar je langs fietst. Het is genieten, maar tegelijkertijd afzien. Zeker als je net iets te hard met warme temperaturen de berg op fietst.

Een langzame en geleidelijke afdaling via Calvià naar Es Capdellà. Onderweg komen we weer prachtige haarspeldbochten tegen. Maar niet alleen dat. Een oase van rust. Tot Calvia komen we geen dorpjes tegen. Bijna geen auto’s en hier en daar een verdwaalde fietser, zoals wij. De natuur is prachtig. Soms zie ik een boerderij met olijfplangates. Aangekomen in Es Capdellà sla ik rechtsaf richting Galilea. Dat is een fijne klim van bijna zeven kilometer met 4,1 procent gemiddeld. Echter is het begin redelijk vlak waardoor het op de meeste stukken natuurlijk veel steiler is. De klim is ook weer prachtig. Maar omdat ik iets te hard van start ben gegaan op de Col de sa Creu heb ik het nu behoorlijk zwaar. Zo zwaar dat ik ver bij mijn PR vandaan blijf. Maar goed, wel een tweede tijd en anderhalve minuut langzamer. Ik eindig op 33:30. De klim zelf start in het bos. Met enkele mooie haarspeldbochten kom je uiteindelijk in Galilea aan op de top. Snel afdalen naar Puigpunyent. Daar wacht een heerlijk bakje koffie en een colaatje op ons. Of twee. Even bijkomen, want er gaat nog heel wat komen. We hebben pas 42 kilometer gefietst. Dat is nog niet eens de helft.

Na een paar colaatjes gaan we weer de weg op. Er wacht direct weer een klim die we ook al een aantal keer gedaan hebben. De klim heet Es Grau en is drie kilometer lang en 6,3 procent gemiddeld. Maar hij is wel prachtig. Alleen maar haarspeldbochten langs boerderijtjes, afgelegen woonhuizen om vervolgens in het bos naar de top te haarspelden. Prachtig maar zwaar. Ik heb het nog zwaarder dan de vorige klim. Zou het komen door de korte pauze? Ik ben blij dat ik boven ben. Ik haal de derde tijd, van de vijf keer dat ik deze klim heb gedaan. De afdaling is heerlijk. Een kilometer of zes genieten van hoge snelheden, prachtige uitzichten tussen de bergen van de Serra de Tramuntana. Het is echt even genieten voordat de volgende klim op het programma staat. Dit is een van mijn favorieten op het eiland. Het is een geleidelijke klim, de Coll den Claret. Bijna vier kilometer klimmen met 4,2 procent gemiddeld. Ik rijd hem weer rustig omhoog. Ik heb het namelijk nog steeds zwaar. Dat zal niet meer over gaan ben ik bang, maar genieten van de omgeving doe ik nog steeds.

Eenmaal boven dan gaan we richting Valldemossa. En dat is afdalen geblazen. Wederom door de prachtige Serra de Tramuntana met rotspartijen en uitzicht op de Middellandse Zee vanuit verschillende bochten. Deze omgeving is echt prachtig en wat een plek om te trainen of gewoon lekker op eigen tempo rond te fietsen. En eenmaal in Valldemossa gaan we even lekker genieten van onze welverdiende lunch. Op een terrasje geniet ik van een heerlijke Kipfilet en Patrick geniet van een heerlijke Spaghetti. We hebben nog ruim 30 kilometer te gaan. Gelukkig het grootste deel in een afdaling. Het komende stuk van bijna tien kilometer gaan we vol gas naar beneden. Ineens is het nog maar 20 kilometer. Opnieuw tussen weilanden door over het platte land van Mallorca. Op een gegeven moment zien we de vliegtuigen al over vliegen. We naderen het einde van deze prachtige tocht. Langs de landingsbaan fietsen we weer naar het hotel. Moe, voldaan en leveren we de fiets weer in bij Berganti Bikes.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *