Fietsen en genieten in Zuid Limburg

Via Beaujean Vacances verblijven we in een prachtig huisje nabij Epen en aan de voet van de Camerig. Het Eper Holt Hoes heeft een perfecte ligging. Niet alleen om het gebied per racefiets te ontdekken, maar ook voor bijvoorbeeld wandelingen of het ontdekken van de historische plekken in het Zuiden van Limburg. We verblijven een nachtje in het mooie vakwerkhuis en gaan twee fietstochten maken om de leuke klimmetjes en beroemde Zuid Limburgse kuitenbijters te ontdekken. Uiteraard genieten we ook van het knusse vakwerkhuis met ruime tuin. En met dit mooie weer kunnen we niet anders dan een heerlijke barbecue plannen. Kortom, prachtige fietstochten, lekker barbecueën, een schitterend huisje en natuurlijk heerlijke biertjes na de fietstochten.

Het Eper Holt Hoes
Jasper en Kim van Zonneberg Vakantiewoningen ontvangen ons in het Eper Holt Hoes. Als trotse eigenaren van dit huis, en nog twee anderen plekken in Zuid-Limburg, maken ze een praatje en leggen ze je de belangrijkste dingen uit die je moet weten voor als je in de villa verblijft. En dat is iets wat Jasper en Kim altijd doen. Mensen persoonlijk ontvangen in het verblijf. Dat ervaren wij als zeer positief. Zo krijgen we net wat meer informatie over het prachtige vakwerkhuis en leren wij ze ook persoonlijk kennen. Bovendien weten ze ook alles over de omgeving! Dus naast een prachtig huis krijg je er ook nog een fijne service bij!

Het vakwerkhuis is werkelijk prachtig. Je komt binnen op de begane grond. Hier is een ruime woonkamer met moderne meubels die fijn zitten. Er is ook een houtkachel. De hal heeft een prachtige vloer. Aan de andere kant is een grote landelijke keuken met luxe vrijstaande (Dubbele) oven en een luxe Amerikaanse koelkast van SMEG. Tussen de keuken en de hal heb je de eetkamer. In de hoek is de eerste badkamer verstopt. Deze badkamer met douche en wastafel heeft alles wat je nodig hebt. Er is ook een toilet. Op de bovenverdieping bevinden zich de 3 slaapkamers. Dat maakt het een huisje voor zes personen. De fijne boxspringbedden liggen heerlijk! Er is ook een tweede badkamer boven voorzien van een groot ligbad, wastafel en toilet.

En dan is er nog een tweede keuken ingericht in het souterrain van het huis. Dan kan je nog beter gebruik maken van het buitenleven wat dit huis te beiden heeft. Want de prachtige grote tuin heeft een heerlijk zitje. Maar even terug naar de tweede keuken, deze heeft ook een 4-pits keramische kookplaat met eettafel. Je kunt er gemakkelijk de racefiets neerzetten! Op het terras staat een buitentafel met een grote parasol. Voor de barbecues fans onder ons: er is een luxe Weber barbecue op houtskool! Er zijn twee ligstoelen aanwezig zodat je even lekker kunt bijkomen na de fietstocht bijvoorbeeld. De tuin is volledig afgeschermd. Zo kun je lekker tot in de late avond barbecueën of genieten van elkaar. Ook ideaal voor huisdieren natuurlijk! Voor meer informatie ga je naar http://zonneberg-vakantiewoningen.nl/eper-holt-hoes/. Boeken kan bij Beaujean Vacances: https://www.geuldal.com/vakantiehuizen-limburg/zuid-limburg/vakantiehuis-epen-zuid-limburg-6-personen-3-EHH. Daar zie je ook de beschikbaarheid.

Op de racefiets door Zuid Limburg
Patrick was al een aantal keer in Zuid Limburg geweest voor een tochtje op de racefiets. Thijs nog nooit. Dus Patrick maakt via Strava een aantal mooie routes. Twee om precies te zijn, want wij hebben twee dagen. De eerste route is voor de eerste dag. Na wat boodschappen te hebben gedaan voor de barbecue vanavond verzamelen we wat repen en gelletjes van Maxim Sportvoeding om de ritjes door te komen. De eerste rit zal ongeveer 75 kilometer lang zijn. Dat is niet zo veel zou je denken. Maar Patrick heeft er een paar heerlijke kuitenbijters in gedaan. Het Eper Holt Hoes zit aan de voet van de Camerig, maar wij starten met een klimmetje van anderhalve kilometer, de Eperheide. Lekker beginnen dus!

Steiler dan steil
Na wat op en af tussendoor komen we bij de eerste klim. En dat is er niet zomaar een. De Eyserbosweg. Deze is bijna 900 meter lang en begint heerlijk met een aantal meters 2 à 3 procent. Maar dan barst het los en loopt het in 500 meter op naar 10 procent. Om vervolgens helemaal kapot aan te komen bij de laatste 300 meter met liefst 17%. Zorg dus dat je niet vol gas begint en nog wat voor het einde over hebt. Na de langzame afdaling hebben we er de eerste 20 kilometer opzitten. En dan komt de Keutenberg. Dat is de volgende kuitenbijter. Echter is het hier meteen vanaf het begin 12%. Dat duurt ongeveer 400 meter, met tussendoor zelfs stukjes van 15% en een heel klein stukje 22!!!!!%. Helemaal kapot dus, maar geniet van de laatste 500 meter die tussen de 4 en 2 procent gemiddeld liggen. Na een stukje afdalen, op en af, komen we richting Valkenburg aan bij de Sibbegrubbe.

Dit is een heel fijne klim van ongeveer 1,5 kilometer met een gemiddelde van 4 procent. Aan het einde daal je af Valkenburg in. En dan komt de Cauberg. Wat een kloteding zeg. Er zijn ook nog eens wegwerkzaamheden en na de eerdere kuitenbijters heb ik het zwaar. Uiteindelijk komen we boven en slaan we af richting Maastricht. Even lekker afdalen, vlak en vals plat. We draaien ook nog de Bemelerberg op. Met 3% over 2 kilometer is het een lekker klimmetje. Onderweg komen we langs de begraafplaats van Margraten en genieten we van wat minder steile korte klimmetjes en lange vals platte afdalingen. We eindigen met de Loorberg om vervolgens af te dalen naar ons prachtige huisje voor een heerlijke barbecue. Oh nee, eerst nog even een heerlijk IJsje met verse aardbeien bij de IJsboerderij. Gelukkig vlakbij ons huisje!

Voor na de fietstocht: Biertjes van ABLOC
Ik ben een bierliefhebber. En ik ben nog meer een liefhebber van een biertje na een vermoeiende prachtige fietstocht. En met mij hebben vele wielrenners ditzelfde gevoel. Om dan een zwaar biertje te drinken en vervolgens half lam onder de douche te stappen gaat mij dan weer een beetje ver. Daar heeft ABLOC wat op gevonden! Bij Busy Bee Bike Products bestel je gemakkelijk een ABLOC giftpack trio mix. Dit pakket bestaat uit drie overheerlijke sportbiertjes met een laag alcoholgehalte. De Alpine Minerals zorgen ervoor dat de ABLOC biertjes  de perfecte dorstlesser zijn na een training, wedstrijd of rondje. Deze mineralen verbeteren de kwaliteit van het bier. De Blonde is een heerlijk blondbiertje van slechts 2,8% met veel smaak en volop mineralen. De IPA is ook erg lekker en met een alcoholpercentage van slechts 1,2%. Beide biertjes zijn smaakvol en moeten natuurlijk koud geserveerd worden. Bestel jouw ABLOC biertjes via https://busybeebikeproducts.nl/shop/onderhoud/abloc-giftpack/. Voor meer informatie over de biertjes: https://www.ablocbeer.com/.

Dag 2. Het is lekker weer en we zijn uiteraard vroeg wakker.
De tweede dag. Patrick heeft een mooie route gemaakt van meer dan 100 kilometer. 105 om precies te zijn. We gaan nog even genieten van het mooie weer en het glooiende Limburgse landschap. We beginnen weer met de klim Eperheide om even goed warm te worden. We dalen daarna langzaam af naar Gulpen en gaan we via Mechelen weer tussen vakwerkhuisjes door naar de voet van de Camerig. Eindelijk komt deze mooie klim in mijn “Done” boekje. Ruim vier kilometer lang met een gemiddelde van 4 procent. Het begint vrij relax en na een korte klim komen er zelfs wat vlakke stukjes. Er is zelfs een stukje af te dalen om vervolgens weer langzaam het bos in te klimmen. Het is echter geen rustige klim omdat er ook veel auto’s en motoren rijden. Het is officieel de moeilijkste klim van Nederland. Maar dat is erg persoonlijk. Ik vind het een heerlijke lange klim met enkele fijne afdalingen en vervolgens een aantal kilometer vals plat voor het einde. Eenmaal boven even bijkomen en afdalen richting Vaals. Daar staat de Eschberg op ons te wachten. Dit is eigenlijk de Vaalseberg. Bijna 2,7 kilometer met een gemiddelde van 4% kom je aan op het hoogste punt van Nederland. Tevens het drielandenpunt. We dalen af richting Vaals en rijden vervolgens een stukje Duitsland in. Via Aachen rijden we over een rustige en heerlijke landweg langzaam naar beneden.

In Duitsland komen we nog voorbij een heel kort steil klimmetje die het dorpje Bocholtz aandoet. Daarna weer lekker afdalen richting de Eyserweg. Heé, we zijn weer in Nederland. De Eyserweg is de eenvoudige versie van de klim die we gister deden. Een heerlijke afdaling en we komen nu echt bij wat kleinere klimmetjes en fijne, rustieke landwegen. We doen de laatste klim nog even. Want waar we vanmorgen de Camerig omhoog gingen, daar komen we straks uit. We beklimmen de Camerig dus vanaf de andere kant. De benen zijn al wat zwaar dus de klim ook. Maar eenmaal beneden zijn we moe maar voldaan. Even lekker douchen in het Eper Holt Hoes en onze reis zit er op. Een prachtige trip. Ik raad Zuid Limburg zeker aan als fietsbestemming. Je kunt er lekker klimmen en ook een langere klim (De Camerig) oefenen. Kortom, lekker klimmen in eigen land!

Altijd vol energie met Maxim Sportvoeding
Uiteraard zorgen we dat we genoeg repen en gelletjes enz. meenemen. Dat is belangrijk om goed fit te worden en uiteraard scherp te blijven. Bovendien is het voorkomen van een hongerklop van levensbelang, ook voor de amateur wielrenners. In samenwerking met topsporters en voedingsdeskundigen, maar ook met sportmedici heeft Maxim de Maxim Training Cirkel ontwikkeld. En natuurlijk de daarbij horende voeding. De cirkel bestaat uit opladen, presteren en optimaliseren. De repen zijn smaakvol. Je kunt kiezen uit verschillende smaken. Kies je favoriete smaak, bijvoorbeeld Appel/Kaneel, zodat het bovendien ook nog lekker smaakt. Daarnaast zijn er ook Proteïne repen met verschillende smaakjes. Ideaal voor een eiwitrijk tussendoortje. Daarnaast is het handig om onderweg gebruik te maken van de Power gel of een energy gel. Deze houd je energievoorraad op peil! Uiteraard mag een sportdrankje niet ontbreken. Ook daar geld weer dat er verschillende smaken zijn. Dan nog een tip: Heroes by Maxim. Deze repen zijn de lekkerste die je ooit heb geproefd en zitten bovendien vol functionele eiwitten en weinig suikers. Voor meer informatie of het bestellen van jouw Maxim sportvoeding ga je naar: https://maximsportvoeding.nl/.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 17/06/2020

    […] Fietsen en genieten in Zuid Limburg […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *