Wielen van Duitse topkwaliteit: Fun Works

Al een tijdje was ik op zoek naar goede wielen. Al vrij snel kwam ik terecht bij het Duitse Fun Works. Gevestigd in Neuenrade (Waar we overigens ook eens gefietst hebben) is het een fabrikant van verschillende wielsets en hubs. Om een hoge standaard te waarborgen zijn alle wielen met de hand gemaakt en gecentreerd in Duitsland. Men maakt duurzame wielen van goed materiaal en goede spaakspanning. En natuurlijk moeten ze er voor zorgen dat de spaken zorgvuldig belast worden. Door alles zorgvuldig met de hand te maken krijg je een sterk product waardoor spaakbreuken zeer zeldzaam zijn en bovendien hoef je de wielen daarna vrijwel nooit meer uit te lijnen. Prachtige producten dus dat moet worden getest.

We kiezen een wielsetje dat zowel op de gravel fiets als op de racefiets kan. Het setje heeft een flinke naam: FUN WORKS N-LIGHT ONE CENTERLOCK DISC UNIVERSE 20 DB WHEELSET 700C 1600G. Het setje is speciaal afgesteld voor schijfremmen en een Quick Release. Laat ik die nou net niet hebben, dus krijg ik er ook een ombouwsetje bij zodat hij op mijn Thru Axle past. Nog wel even zelf ombouwen maar  dan heb je ook wat. Dit wielset is een vernieuwde versie van zijn voorloper en er zijn enkele vernieuwende toevoegingen gedaan. Om de duurzaamheid te vergroten is bijvoorbeeld de naaf uitgerust met grotere lagers. Het resultaat is een 37,5% snellere aangrijping van de pallen (vergeleken met het vorige model N- Light Evo) en dus snellere acceleratie en meer controle op veeleisend terrein. Om het wiel duurzamer te maken is alles netjes afgewerkt om slijtage of veroudering te voorkomen. Zo gaan de wielen nog langer mee!

De wielen worden standaard geleverd met Shimano compatible freehubs voor bijvoorbeeld 11-speed cassettes. Er wordt ook standaard een adaptertje meegeleverd zodat er ook 8-9-10 cassettes op kunnen. De nieuwe velg heeft een profielhoogte van 25mm en een breedte van 24mm. Ook heeft deze een aerodynamische geoptimaliseerde velgvorm. Bovendien is de set tubeless ready. Het gewicht doet het hem, slechts 1600 gram is erg licht voor een high-end wielset! En met DT-SWISS spaken is jouw wiel compleet. Ik krijg de wielen in de ochtend binnen in een fijne verpakking. Bovendien zijn beide wielen ingepakt in een speciale tas. Ik plug eerst het setje voor de Thru Axle erin zodat de wielen perfect op mijn fiets passen. Daarna bouw ik mijn schijfremmen en de cassette om naar de wielen om vervolgens de banden er op te zetten. Ik kies voor banden van Panaracer en de binnenbanden van Tubolito. Vervolgens zet ik ze op de fiets en mijn fiets heeft een volledig nieuw uiterlijk en is bovendien een stuk lichter geworden door dit wielset!

Hoe rijden ze?
Je merkt meteen dat je rijd met wielen van hoge Duitse kwaliteit. En voor de prijs hoef je het trouwens niet te laten. Mijn geteste setje kost bijna €400. Niet duur voor een goede upgrade van de racefiets dus. Je merkt de aerodynamica en ik rijd een stuk “smoother”. Bovendien ziet mijn fiets er nu fantastisch uit. Kortom, een wielsetje voor een leuk bedrag van hoge kwaliteit en bovendien Duitse degelijkheid. Ik rijd ze nu een maandje en heb er veel plezier van! Kortom, lichte wielen met een fijne aerodynamica en bovendien een fantastische prijs. Kijk voor meer informatie en natuurlijk andere wielsets en onderdelen op: https://www.fun-works.com/.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *