Onbezorgd fietsen met de Wahoo Elemnt Roam

De eerste fietscomputer van Wahoo met een kleurenscherm is de Wahoo Elemnt Roam. Tijd om deze uit te proberen en de volgende topper in de Wahoo Elemnt collectie te gebruiken. Ik gebruik hem nu inmiddels een paar weken en ik moet zeggen, ik ben erg tevreden. Nu was ik ook gewend om met de Polar V650 te navigeren en uploaden. Nu ik de Wahoo Elemnt Roam een paar weken gebruik wil ik niet anders dan het gemak van deze fietscomputer. In de korte tijd dat Wahoo bestaat hebben zij echter al een plek vooraan in het peloton veroverd. En ik begrijp volkomen waarom. Dat ga ik even uitleggen in deze review over de Wahoo Elemnt Roam!

Snel onderweg met de eenvoudige set up
Het instellen van de Wahoo Elemnt Roam werkt eigenlijk vrij simpel. De redelijk eenvoudige setup is dan ook meteen het eerste pluspunt van de Roam. Je dient even via jouw telefoon de Elemnt app te downloaden en een Wahoo account aan te maken. Vervolgens koppel je de Roam met de app en je kunt aan de slag. Je dient het apparaat te verbinden met Wifi en vervolgens kun je een aantal kaarten downloaden. Let op dat wanneer je in het buitenland gaat fietsen, dat je de kaart van het land even download voor op jouw Wahoo. Even koppelen met Strava natuurlijk. En daar komen we bij het volgende pluspunt. Wanneer jouw rit is afgelopen wordt jouw rit direct geüpload naar Strava. Handig toch. En andersom werkt het precies zo. Lekker routes aanmaken in Strava en ze worden direct naar jouw Wahoo Elemnt Roam geüpload. Uiteraard dien je wel even op een Sync knopje te drukken en verbonden met Wifi te zijn. Kortom, nu al veel pluspunten!

Handige nieuwe features
De eenvoud maakt Wahoo al een tijdje uniek. Als nieuwste toevoeging is de Roam de eerste fietscomputer van Wahoo met een kleurenscherm. En dat is een welkome toevoeging. En dan de accu. Deze zou 17 uur mee kunnen gaan. Ik heb hem nu ongeveer 400 kilometer gebruikt en nog een percentage van 25% over. Lekker toch. En hij weegt slechts 93,6 gram. Exclusief mount, dat wel. Je krijgt twee mounts erbij geleverd. Een stuurpenhouder en een stuurhouder. Zo kun je hem monteren op de manier dat je persoonlijk het fijnst vind. Of wat natuurlijk past op jouw fiets. Tot een diepte van 1,5 meter is de Roam zelfs waterdicht. En er is een lichtsensor die automatisch het backlight aanpast. Ook kan je eenvoudig inzoomen op de data en de kaart/route. De kaarten van de verschillende landen kun je via de app downloaden. De Back on track navigatie is ook erg handig. Als je een afslag gemist hebt rekent de Roam zelf de makkelijkste weg richting de route voor je uit. De route instructies zijn op het scherm zichtbaar. Via de companion app kun je ook een voor fietsers gegenereerde route starten. Je kunt eerdere locaties opslaan en naar deze locaties toe navigeren. Ook handig: Met Strava live segments kun je gemakkelijk jouw PR verbeteren! En met de Live Tracker kan het thuisfront jou volgen. Dan staat het eten weer lekker op tijd voor je klaar.

En op pad ermee!
Met al deze features en eigenschappen van de Wahoo Elemnt Roam ga ik op pad om deze natuurlijk uitvoerig te testen. Vooraf stel ik in wat ik wil zien tijdens mijn rit. Dat kan via de mobiele app. Ideaal omdat je zo elk scherm kan samenstellen zoals dat voor jou het beste voelt. En wat natuurlijk gemakkelijk is. Voor mijn vertrek stel ik vast de route in. En ik moet zeggen, daar heeft Wahoo het erg goed gedaan. Waar ik mijn Polar V650 gewend ben, stelt deze de route meteen in en kun je op de kaart zien wanneer er GPS signaal is. Dat is veel sneller bij de Roam. Bovendien staan alle routes die ik in Strava heb gemaakt automatisch in het systeem. Uiteraard moet je dan wel verbonden zijn met draadloos internet thuis. Ben je druk op de route en bedenk je onderweg geen zin meer te hebben? Dan kun je gewoon terug naar het beginpunt routeren via de Roam. Handig hè? En je kunt ook punten op de kaart opslaan. Bijvoorbeeld thuis, of het leuke café waar je een bakkie kunt doen! De Roam heeft trouwens nog een mooie bijkomstigheid. Wanneer de route naar links gaan dan gaan de bovenste led lampjes naar links knipperen. En als je naar rechts gaat, u raad het al! Dan gaan de lampjes naar rechts. Je kunt een live tracking link uitsturen vanuit de App en delen via bijvoorbeeld Whatsapp. Overigens kan je ook via de app een route laten maken. Deze upload dan automatisch naar de Roam zodat je hem kunt fietsen.

Op Strava markeer ik wat segmenten als favoriet. Die laad Wahoo dan in de Roam. Zodra je het segment dan fietsend bereikt zie je het segment verschijnen en staat jouw snelste tijd er. Zo kun je natuurlijk optimaal voor jouw PR gaan. Aan de linkerkant van de Roam zijn ook ledlampjes aanwezig. Hier kan je instellen wat je wilt zien. Ik kies ervoor om mijn gemiddelde snelheid erop te projecteren. Hoe werkt dat? Jouw gemiddelde wordt aangegeven met een led lampje in het midden. Rijd je langzamer dan het gemiddelde dan branden de lampjes eronder. Rijd je harder dan het gemiddelde dan branden de lampjes erboven. Voor de Mountainbikers onder ons heeft de Roam ook een nieuwe feature. De trails en singletracks zijn toegevoegd waardoor je de Roam uitstekend kunt gebruiken voor jouw MTB routes!

De Wahoo Elemnt Roam kost €349,00. Als extra’s verkrijgbaar zijn onder andere een hartslagmeter, snelheid sensor en een cadanssensor. Kijk voor alle informatie op de site van Wahoo.

Gemakkelijk navigatie volgen
Automatisch Pauzeren: AAN!
Strava Segmenten volgen
Het Route Menu

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *