Fietsen op Vakantie in Calpe

Patrick en ik huren fietsen bij het fietsvakantiebedrijf Ciclotel Travel. We gaan twee flinke fietstochten maken door de bergen vanaf Calpe. We komen ook dan door schitterende bergdorpjes met historische kernen en prachtige vergezichten. Uiteraard worden onze klimbenen goed getraind en gaan we in volle vaart afdalen! Een prachtbestemming voor de racefietser!

Racefiets huren bij Ciclotel Travel
Op een korte afstand van ons verblijf vinden we de fietsverhuur die geregeld wordt door Ciclotel Travel. Wij huren goede Carbon fietsen van het merk Corratec. Je kunt nog kiezen, voor uiteraard meer prijs, voor elektronisch schakelen of schijfremmen. De fietsen zijn van goede kwaliteit. Je betaald een borg ter plaatse en kunt een extra verzekering van 5 euro per dag boeken. Aan te raden, want als je een keer valt is het zo gebeurd! Bij het ophalen krijgen we goede uitleg. De prijzen zijn erg goed en de ligging is ook goed. De openingstijden staan op de website. In de winkel kun je ook nog allemaal fietsspullen kopen. En een Kwaremont biertje drinken! Naast het verhuren van fietsen houd Ciclotel Travel zich echt bezig met fietsreizen. Zo regelen ze je hele fietsreis voor een redelijke prijs. Zo heb je een vlucht, hotel en fiets voor bijvoorbeeld een week. Ze hebben zelfs zojuist een fietscentrum in België geopend. Voor meer informatie over het bedrijf en het huren van een goede comfortabele fiets kijk je op https://ciclotel.com/

Route 1: 72 Kilometer klimmen en door wijnvelden
Onze eerste fietstocht begint natuurlijk vanaf ons verblijf. We fietsen langzaam Calpe uit en over de grote weg langs de kust richting Altea. Het gaat redelijk op en neer tot aan Callosa d’en Sarria. Onderweg zie je vooral vegetatie van verschillende tropische fruitsoorten en halen we een lekker gemiddelde van rond de 25. Van te voren hebben we de route aangepast om een bezoek te brengen aan de watervallen van Algar. Daar kun je een verfrissende duik nemen als het nog warmer wordt of even genieten van het natuurlijk schoon. Echter, als we de weg vervolgens schrikken we ons een hoedje. Bijna anderhalve kilometer lang klimmen we een gemiddelde van 11% met de steilste stukken van rond de 18 procent. Dit was misschien toch niet een goed idee. Eenmaal in Bollula starten we een wat leukere klim die tot aan Tabena gaat. We zijn omringt door prachtig heuvels en zien de grote flats van Benidorm in de verte liggen. Deze klim is overigens iets meer dan vier kilometer met een gemiddelde van 6%. Ook niet mals dus, maar wel goed te doen en de naderende afdaling is natuurlijk een goede beloning. De afdaling is overigens maar kort voordat we de Coll des Rates moeten beklimmen. Eenmaal boven staat ons wel een flinke afdaling van liefst 15 kilometer te wachten. En vooral het eerste gedeelte is prachtig met haarspeldbochten en prachtig uitzicht op het naderende dorp Parcent. Daarna door het bos waar we de geuren goed opnemen. Heerlijk! Vervolgens wordt het vals plat tot aan Benissa. Prachtig trouwens langs wijngaarden en wijnboerderijen. In het dorpje Jalon heb je nog een echt wieler café waar je lekker kunt relaxen om je tocht te vervolgen. Vanaf Benissa, ook een prachtig dorpje, dalen we snel af naar Calpe, op tijd voor het avondeten! Een prachtige rit van bijna 72 kilometer en met liefst 1498 hoogtemeters. We kunnen niet wachten tot de tweede route!

Route 2: 123 kilometer over bergen en langs dorpjes
Het eerste gedeelte van vandaag is identiek aan gisteren tot aan Callosa d’en Sarria. Lekker vlak en af en toe op en af om lekker in te fietsen. Daarna begint een prachtige klim wat het eerste gedeelte is van een totale klim naar boven de 900 meter hoogte. Het eerste gedeelte gaat tot aan El Castell de Guadalest. De klim heeft alles wat een prachtige klim nodig heeft. Scherpe haarspeldbochten, steile stukken en lange stukken vals plat. Een lange rit door het bos en een stukje open tussen de bergen. Langzaam verschijnt het dorp El Castell de Guadalest. Een prachtig dorpje op een rots met een kasteel die waakt over het dorp vanaf een hoge rots. Eenmaal in het dorpje hebben we de eerste klim overleefd en gaan we eigenlijk vrijwel direct door om richting de top te klimmen. We passeren enkele wegwerkzaamheden en na het wegrijden bij een stoplicht zie ik vlak voor me een lange slang voorbij komen. Gaaf! We klimmen weer verder en komen door leuke dorpjes en in de verte zien we het stuwmeer van Guadalest. Uiteindelijk komen we op het hoogste punt, waar helaas geen bordje staat. De Col de Confrides zou het moeten heten, heeft een hoogte van 938 meter. Mooie bijkomstigheid is dat er nu een heerlijke afdaling van ruim 10 kilometer komt! We komen aan de andere kant van de bergpas uit waar weer een klim begint. Een klim waar we niet door dorpjes of langs huizen komen. Het is alleen bos en open vlakten. We komen, nog steeds, weinig auto’s tegen. En als we dan bij een dorpje komen dan gaan we eromheen. Er volgen enkele korte maar steile klimmetjes. We komen bij het dorpje Famorca waar we er ruim 70 kilometer op hebben zitten. Lekker lunchen. We fietsen nog naar boven naar het restaurantje en na een sandwich en een kipfilet gaan we weer door. Na het bergdorpje Castell de Castells krijgen we nog een aardige klim voorgeschoteld. De Alto de Castell de Castells. Gelukkig staan de percentages onderweg aangegeven. We beginnen met een kilometer van 12 procent gemiddeld en daarna werd het steeds minder. Eenmaal op de top weer een korte afdaling om vervolgens weer naar de top van Coll des Rates te fietsen, waar we de dag ervoor ook geweest zijn. De afdaling is weer gelijk aan de vorige en we komen weer uit in Calpe. Liefst 123 kilometer en 2500 hoogtemeters verder hebben we een koud drankje wel verdiend!

Wil jij ook deze reis maken?
Vlieg met Ryanair vanaf Eindhoven naar Alicante: www.ryanair.com
Overnachten in luxe B&B: Casa Celestial: https://casacelestial.es/nl/

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *