Fietsen op Mallorca

Tijdens onze zoektocht naar de mooiste gebieden om per racefiets te ontdekken kwamen Patrick en ik al eerder op het prachtige Mallorca terecht. Het is een van mijn lievelingseilanden en dat je er dan ook nog bij uitstek kan racefietsen maakt het wel compleet. We kiezen een hotel uit in het zuidwesten van het eiland in het dorpje Portals Nous. Het Lindner Golf Resort Portals Nous heeft sinds kort uitstekende faciliteiten ook voor fietsers. En de locatie is perfect. We kennen het gebied daar dus maken enkele mooie tochten. Heerlijk weer en rustige wegen in het begin van het jaar wachten op ons. En het is maar een klein stukje vliegen. In het vliegtuig merken we meteen dat we niet de enige zijn die gaan fietsen. Dit wordt bij aankomst nog duidelijker. Twee grote groepen damesploegen moeten ook nog de fiets ophalen. Combineer vakantie met je hobby: Fietsen!

Fietsen huren bij Philipps Bike Team
We rijden naar Santa Ponça. Daar vinden we een kantoor en verhuurbedrijf van Philipps Bike Team. Zij organiseren fietsreizen over het eiland en repareren/onderhouden fietsen. Maar verhuur dat zit in het bloed van deze mensen. Je kunt kiezen uit een scala van racefietsen met verschillende specificaties. Je kunt namelijk gewoon een specifieke racefiets huren. Wij kozen voor de Type 3 BH Carbon racefietsen. We krijgen een volledige uitleg over de fiets en over fietsen op Mallorca. We kunnen hier zelfs een unieke zadelmeting doen. Zitten op een apparaat waarna men het beste zadel voor je uit meet. Erg interessant. Mocht je bidons, helm en repen/gelletjes zijn vergeten, geen probleem. Ook deze kun je hier aanschaffen. Het materiaal is van goede kwaliteit en de service is perfect. De verhuur is gevestigd in meerdere plekken over het eiland. Van te voren reserveren is noodzakelijk via de website. Het is veel gemakkelijker dan jouw eigen fiets meenemen. We starten onze eerste tocht meteen van hier. Je kan overigens ook afspreken dat de fiets bij aankomst al klaar staat in het Lindner Golf Resort Portals Nous. Voor meer informatie of voor het uitzoeken van jouw huurfiets ga je naar: https://www.radsport-mallorca.de/.

Eerste fietstocht: Klimmen en nog eens klimmen
Vandaag staat meteen een prachtige route op het programma. We beginnen in Santa Ponça bij Philipps Bike team nadat we de fietsen hebben opgehaald. Even onze fietscomputers erop installeren, bidons vullen, route aanzetten en gaan! We starten in de richting van Es Capdella, waar we eerder al eens overnachten. Het gaat langzaam in een kilometer of 12 richting de 100 meter hoog. Het begin is een beetje een drukke weg maar daarna gaan we over een rustige weg wat ook als fietsroute wordt gepromoot. Heerlijk door weilanden over een verharde weg. Schapen, paarden en uitgestrekte weilanden die rijken tot het Tramuntana gebergte. Eenmaal in Es Capdella gaat het gebeuren. Een korte afdaling richting Castell Son Claret, waar we dus al eens verbleven, en de klim naar Galilea gaat beginnen. Deze hebben we al eerder gedaan, dus gebrand voor een PR knallen we naar boven. Het gaat wonderbaarlijk goed aangezien we pas in februari zitten. We komen beiden snel boven inclusief PR. Patrick moet volgens eigen zeggen nog wat inkomen. Ik zat er ook wel aardig dicht bij dit keer, normaal heeft hij meer voorsprong. Aan de top worden we opgewacht door twee hongerige eenden. We gaan afdalen richting Puigpunyent. Een fijne afdaling waar we in het dorp aankomen om daarna direct weer te gaan klimmen. En daar zie ik weer dat Patrick nog moet warmdraaien. Ik kan hem bijhouden in de klim naar Es Grau. Voor de beeldvorming, die is 3 kilometer met een gemiddelde van 6%. Ik kom maar 15 seconden later op de top en haal mijn PR in met liefst 3 minuten. Trots als ik ben gaan we de afdaling in richting Esporles. Dit is een lekkere afdaling van een aantal kilometer waar we het gemiddelde in ieder geval weer goed omhoog bijstellen. Daar slaan we linksaf, het wordt meteen weer klimmen. De Coll d’en Claret is 3,7 kilometer lang en met 5% gemiddeld beter te doen. De klim is prachtig en Patrick is warm. Ik zie hem pas weer op de top!

Na de afdaling slaan we vlak voor Valldemossa linksaf. We komen later tijdens een andere fietstocht nog door Valldemossa (Morgen al trouwens). In de richting van Deià gaat het eerst nog best steil omhoog om vervolgens af te dalen richting het dorpje. Deià is een prachtig dorpje wat gebouwd is op een heuvel. Oude huisjes in unieke bouwstijl. Een beroemd dorpje voor VIP’s die tot rust willen komen. We hebben na iedere bocht prachtig uitzicht op de zee en op het dorpje. Na Deià nog een klein klimmetje voordat we naar zeeniveau afdalen richting Sóller. Daar zien we een wegrestaurant waar we een heerlijke en gezonde Pasta naar binnen schuiven. Colaatje erbij. Lekker wat suikers want er komt een zware klim aan. De Coll de Sóller vanuit Sóller is een van de zwaarste van het eiland. En zeker als je bedenkt dat we er al ruim 1000 hoogtemeters op hebben zitten en 60 kilometers. Liefst 7,3 kilometer met 6 procent gemiddeld. Ik ga helemaal stuk. Patrick gaat lekker. Die was voor mijn gevoel al boven toen ik pas bij de 3e van vele bochten was. Ik word eerst ingehaald door een Skoda die met enorme vaart naar boven rijd. Daarna komt een groep voorbij die net zo hard als de Skoda lijken te gaan. Eenmaal boven is het uitzicht op de vele bochten wel prachtig. We gaan naar beneden en rijden via Palma nog eens ruim 20 kilometer om vervolgens bij ons hotel moe maar voldaan te genieten van een lekker pilsje. Patrick een Baco, die drinkt geen pils. In de avond genieten we van een diner in Palma. Heerlijk dagje zo. Nog even vergeten te vermelden dat we de hele dag in de korte broek van het zonnetje hebben genoten. Op de fiets, dat wel. Maar met 20 graden, heerlijk! En ook nog eens 1888 hoogtemeters in ruim 100 kilometers!

Tweede Fietstocht: Langs de Westkust
Vandaag 15 kilometer minder dan gister! Dat scheelt toch weer. Maar uiteindelijk zitten we wat betreft hoogtemeters bijna gelijk aan gister. Het eerste stukje is een route die we al eens hebben gefietst. Tot aan Es Capdella, waarna we eens een andere afslag nemen. Die we nog nooit gefietst hebben! Een leuke klim volgt met enkele haarspeldbochten. Het is een hele rustige weg en we komen er zelfs een schildpad tegen die we even naar de overkant hebben geduwd. Eenmaal boven volgt er een afdaling door een klein dorpje en daarna is het Klimmen. Net voor Andratx nemen we een zijweg die richting de kust gaat. Coll de sa Gramola is de naam. Eerder daalden we deze al af en toen was ie heerlijk. Nu is het wat pittig. Ruim 5 kilometer met 5% gemiddeld. De top ligt op ruim 350 meter hoogte maar het is er heerlijk rustig. Af en toe haalt een auto mij in, maar geen fietsers. Patrick is trouwens weer gewoon in topvorm want die ben ik al snel uit het oog verloren. Eenmaal op de top even genieten van een banaantje en het adembenemende uitzicht. Een afdaling volgt waarna we een aantal kilometers langs de kust gaan rijden. Dit is het stuk wat van de andere kant zo pittig was. En dat is het nu ook. Het gaat op en af met klimmetjes tussen de 50 en 100 hoogtemeters. En dan een paar achter elkaar, het is erg zwaar. Tot uiteindelijk de afdaling naar Banyalbufar ons red.

Dit leuke dorpje heeft allemaal weilanden die als balkonnetjes op elkaar gestapeld zijn. Erg mooi om te zien in combinatie met het uitzicht over de zee. Na het op en af stuk van ruim 15 kilometer komt er nu weer een echte klim aan. Helemaal tot aan Valldemossa eigenlijk. We beginnen met de Coll de sa Bastida, een pittige klim van 3 kilometer lang met 6% gemiddeld. Dan een paar kilometer op en af voordat we linksaf slaan richting Valldemossa. En u raad het al: Daar is de Coll d’en Claret weer. Deze klim gaat vandaag wat moeizamer dan gister. Bij Patrick niet, die is in topvorm. Eenmaal op de top is het tijd voor een maaltijd. Bij het kleine restaurantje gaan we lekker buiten zitten in het zonnetje. Ik eet een lekker kippetje, Patrick een Club Sandwich. Klaar voor het laatste gedeelte wat grotendeels afdalen zal zijn. Een heerlijke afdaling richting Palma en nog enkele kleine wegen waar weinig verkeer rijd. Het is de heerlijke afsluiting van een fijne rit. Bijna 87 kilometer en ruim 1600 hoogtemeters. Eenmaal bij het hotel natuurlijk weer de nodige (Verdiende) drankjes. In de avond gaan we uiteten in het dorp. Chameli’s Café & Restaurant is de naam. Heerlijke gerechten, luxe porties voor een net bedrag. De sfeer is ook goed en het eten is van hoge kwaliteit. Een mooie afsluiting van deze dag. Morgen nog een fietstocht en in de avond gaan we terug richting Nederland.

Derde Fietstocht: Sjaak Afhaak
Deze dag zou 115 kilometer gefietst gaan worden. Uiteindelijk haalt alleen Patrick dat. Het eerste gedeelte van onze rit is een bekend gedeelte tot aan Calvia. Hier gaan we rechtsaf om te gaan klimmen. De route is weer heel mooi. Rustige wegen door weilanden, met een laag klimpercentage toch hoogtemeters maken. Eenmaal boven maken we een mooie afdaling richting Palma, ook over smalle wegen waar veel borden staan dat er fietsers zijn. Vlak voor Palma maak ik de beslissing om rechtsomkeer te maken richting het verhuurbedrijf. Nog wel een aantal klimmetjes en wat kilometers, maar ik ga niet met Patrick mee. Sinds de eerste klim heb ik bij elke trap die omhoog gaat last van mijn Achillespees. En niet zo’n klein beetje ook. Rustig aan terug dan maar. Patrick fietst nog door. Die fietst nog de lus die we de eerste dag deden, maar dan andersom. Hij fietst via de Col de Sóller naar Deià en vervolgens weer een enorme klim richting Valldemossa. Daar daalt hij af om vervolgens samen te lunchen bij het hotel.

Ik fiets nog een extra lusje om toch aan mijn kilometers te komen. Ik kon nog een klim herinneren langs een militaire oefenplaats. Die was pittig maar leuk. En vooral belangrijk, rustig met verkeer. Ik sla rechtsaf en ga de klim aan. Ondanks de blessure haalde ik hier zelfs een PR. De vele bochten maken de Col de sa Creu erg lastig. Bovendien is deze bijna zes kilometer lang met 5,6% gemiddeld. Knallen dus. Ik kom boven, helemaal kapot en liefst 4 minuten sneller dan de vorige keer. Trots als ik ben voel ik ineens geen pijn meer. Ik sla af richting Calvia en wil via Es Capdella dezelfde klim als dag 1 richting Andratx en vervolgens naar de verhuur in Santa Ponça. Helaas, bij aankomst in Es Capdella blijkt er een rally gaande. Ik mag de klim niet in. Ik draai om en pak dezelfde route als die we op dag 1 richting Es Capdella hadden. Heerlijk langzaam afdalen richting Santa Ponça tussen weilanden, langs schapen en afgelegen boerderijen. Eenmaal bij de verhuur rijd ik snel met de auto naar het hotel om te douchen om vervolgens te worden herenigd met Patrick. Ik reed uiteindelijk nog bijna 70 kilometer en 1100 hoogtemeters. Patrick reed 115 kilometer en ruim 1600 hoogtemeters. Terug naar het hotel. We eten in het “Pool Restaurant” van het Lindner Golf Resort. Een goede maaltijd om vervolgens richting het vliegveld te rijden. Het einde van een prachtige reis.

Verblijfstips
Hotel: Het Lindner Golf Resort heeft nette kamers en goede faciliteiten voor de racefietsers. En een heerlijk ontbijt, altijd goed voor je tochten. Meer informatie op: https://www.lindner.de/en/majorca-portals-nous-golf-wellness-resort/welcome.html

Een auto huur je bij Hiper rent a Car Mallorca. Goede prijzen, moderne vloot en fijne service. En de site is in het Nederlands. Meer informatie op: https://www.hiperrentacar.com/nl/.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. eric schreef:

    Daar ben ik vorig jaar geweest ook. Wat een prachtig gebied. Vooral de klim bij Galileo vond ik prachtig! Ga er zeker nog eens terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *