Klimmen op Mallorca

We huren een villa op het prachtige Mallorca. We verblijven er een weekend dus staan er ook twee fantastische fietsritjes op het programma. Met wat bekende maar ook wat onbekende klimmetjes. En in totaal iets meer dan 200 kilometer verdeeld over twee ritten staan er ook nog eens genoeg kilometers op het programma. Het mag pas weer net, vliegen naar Mallorca, maar we kunnen niet wachten. Dus gaan met die banaan! We huren een fiets bij Bimont Bike Hire in het prachtige Alcudia. We verblijven in de prachtige Villa Esquina. Ideaal voor als je met een groep bent fietsen op Mallorca. Centraal gelegen in het dorpje Pollensa en behoorlijk luxe!

Villa Esquina
Andy en Sarah hebben het huis volledig gerenoveerd in 2018. Op de site kun je nog een stukje lezen over hoe dat proces in zijn gang is gegaan. Nu is het een prachtige en luxe villa geworden met vijf luxe slaapkamers en zelfs vijf badkamers. Elke kamer heeft zijn eigen badkamer. Dat is zeker een luxe wanneer je met jouw familie of fietsclub op pad bent! Bovendien zijn er op de bovenste verdiepingen drie balkons zodat je ook nog een beetje privacy kunt creëren. De slaapkamers zijn ingericht met luxe tweepersoonsbedden met hele fijne dekbedden. Bovendien hebben alle kamers een zitje. Alle luxe daarbij met natuurlijk een badkamer. De douches zijn fijn en voorzien van warm water. Handdoeken zijn natuurlijk ook inbegrepen, ook handdoeken voor bij het zwembad. Zwembad? Ja de luxe villa heeft natuurlijk ook een prachtig zwembad. Een frisse duik na een lange fietstocht dus. Wat wil je nog meer?

Het verwarmde zwembad kan worden afgesloten middels een rollend doek. Zo wordt het beschermd tegen vuil. In de enorme tuin is het vijftien meter lange zwembad zeker een verademing. Bij het warme weer kun je lekker opfrissen en na een lange fietstocht door de bergen kun je even verkoeling zoeken. Er zijn tevens genoeg ligbedden beschikbaar in de tuin zodat iedereen zijn of haar plekje heeft om te zonnen. In een hoekje tussen de tropische planten is ook nog een “Chilhoekje” gemaakt. Daar is een tweepersoons ligbed waar je heerlijk kunt genieten van het zicht op de villa en de achtergrond. Daar zie je namelijk de bergen van de Serra de Tramuntana. Er is ook een sportveldje waar je kunt voetballen, een basketbalnet en een groot terras met barbecue. En een luxe buitenkeuken! In de hangstoel kun je al wiebelend jouw rit op Strava nog eens goed bekijken.

We gaan weer terug naar binnen. De woonkamer is eigenlijk in tweeën te delen. Als eerste de grote kamer met zithoek en een open keuken. De open keuken is volledig ingericht met ruim voldoende serviesgoed, pannen en natuurlijk alle andere benodigdheden. De vaatwasser is natuurlijk een must. Het tweede gedeelte van de woonkamer is te bereiken via openslaande deuren. Het oog voor detail is in de hele villa ook prachtig. Overal leuke accessoires die goed bij het huis passen. Dat is in deze woonkamer niet anders. Een unieke telescoop en enkele schilderijen. Maar natuurlijk ook een pooltafel! Een potje poolen is natuurlijk altijd gezellig. Er is ook een zitgedeelte met televisie, Apple TV en PlayStation. Kortom, een prachtig huis. En vergeet ik nog te melden hoe prachtig de ingang is. In de hal is een mooie trap gemaakt naar boven. Er is ruimte genoeg om de fiets neer te zetten. Buiten is er genoeg parkeergelegenheid en de villa is afgesloten met een hek. Die kun je met een afstandsbediening gewoon open maken! Lijkt het je wel wat? Kijk dan op https://www.villaesquina.com/ voor meer informatie en neem contact op met Sarah en Andy om te boeken!

Rit 1: De koninginnenrit
We halen de fiets op bij Bimont Bike Hire in Alcudia en starten onze fietstocht vanaf de shop. Buiten Corona kun je hier ook een heerlijk bakje koffie doen voor dat je begint. Met een Cannondale Synapse Carbon Disc Di2 het eiland over scheuren. Dat klinkt natuurlijk al goed! De eerste 35 kilometer zijn redelijk vlak te noemen. Wat op en af tot een hoogte van 160 meter met een klein klimmetje wat ons vlakbij Alaró brengt. Maar vlak daarvoor buigen we af en gaan we de eerste twee klimmetjes doen. Je kunt het eigenlijk als een klim rekenen maar het zijn er officieel twee. Als eerst de Col de Orient van iets meer dan 6 kilometer met een gemiddelde van rond de 5 procent. Lekker inkomen zou je denken. Maar met de warmte is het toch flink aanpoten. Gelukkig hebben we al 35 kilometer in de benen!

Na de top hebben we een korte afdaling vanaf het schitterende dorpje Orient. Op het moment dat we weer gaan klimmen zijn de haarspeldbochten in aantocht. De schitterende Col d’Honor is bijna drie kilometer met 4,7 procent gemiddeld. Een heerlijke klim in het bos over verschillende haarspeldbochten. De weg is hier niet top, maar prima te doen. Vervolgens in de afdaling wel even opletten. Dit kan vrij hard gaan maar hier en daar zitten er wel wat kuilen in de weg. Wel een mooie afdaling overigens. Nu komt ie: De mooiste klim van het eiland? Dat misschien niet, maar hij is wel prachtig. De Col de Soller gaat over vijf kilometer met haarspeldbochten en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1% naar de top. Een prachtige klim met mooie uitzichten en bocht na bocht. Een genot voor de fanatieke wielrenner.

Wie vervolgens denkt in de afdaling met vol gas naar beneden te gaan heeft het mis. Want ook aan de andere kant zijn er veel haarspeldbochten waardoor je veel moet remmen. Wel prachtig natuurlijk. Het laatste stuk is een lange rechte weg die met gemiddeld 2 à 3 procent afdaalt. Daarna rijden we Soller binnen. Hier kun je even een pasta naar binnen jagen voordat je de moeilijkste klim van het eiland gaat doen. De Puig Major. Het hoogste punt wat je via de weg kunt bereiken op het eiland. Deze is liefst 14,5 kilometer lang en komt boven uit op de tunnel. Je bereikt er een hoogte van 871 meter en hebt er een prachtig uitzicht. Maar daarvoor was het wel zwoegen met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9% over die 14,5 kilometer. Daarna is het een flinke afdaling langs de meertjes, waaronder Es Grau. Vervolgens is het nog wel wat klimwerk voordat we met onze afdaling beginnen naar onze villa in Pollensa. Uiteindelijk fietsen we 130 kilometer met bijna 2400 hoogtemeters. Wat een prachtige dag!

Rit 2: Cap de Formentor
Nog een beroemde route is die naar Cap de Formentor. Gemakkelijk bereikbaar vanaf onze Villa Esquina is deze prachtige route een must. Aangezien we in Alcudia de fietsen inleveren eindigt onze route daar. We beginnen met de Coll de Sa Creueta na een kleine afdaling. Deze gaat naar het eerste uitzichtpunt en gaat over 3,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9%. Eenmaal boven slaan we nog even rechtsaf om tot 400 meter hoogte door te klimmen naar de Talaia d’Albercutx. Dit extra klimmetje is 2,3 kilometer met 6,3% gemiddeld. Maar zeker de moeite waard. Een prachtig uitzicht boven. Vervolgens komen we via wat kleine klimmetjes richting de Faro de Formentor. Met wat kleine steile klimmetjes komen we uiteindelijk toch tot 7,3 kilometer met een gemiddelde van 3%. Dat komt omdat er daar natuurlijk nog wat kleine afdalingen bij zitten. En onderweg gewoon stoppen. Steeds prachtig uitzicht!

Het laatste stuk naar de Faro de Formentor na een flinke afdaling is een klimmetje van 600 meter met 3,9% gemiddeld. Aldaar geniet je van het prachtige uitzicht en de schitterende omgeving. Wat een rotspartijen in de zee. Vanaf de vuurtoren kun je het prachtig zien. Vervolgens is het dezelfde weg terug. Met wat klimmen hier en daar. En natuurlijk de Coll de la Creueta van 2,5 kilometer met liefst 8,6% gemiddeld. En dan die lekkere afdaling en prachtige fietspaden langs de kust naar Alcudia. Even lekker vlak langs de azuurblauwe zee waar kitesurfers van de golven gebruik van maken. Voordat we de fiets inleveren doen we nog een extra klimmetje achter Alcudia. De Ermita de la Victoria is een klimmetje voor gevorderden. Hij is 2,2 kilometer lang met een gemiddelde van 6%. Maar dat komt omdat de eerste kilometer niet zo steil is. De laatste 1,2 kilometer is gemiddeld 10 procent met als steilste 100 meter liefst 15,2 procent. Bikkelen dus. Het uitzicht boven is mooi. De Ermita de la Victoria is overigens ook een mooie kerk. Zeker een bezoekje waard. Na een fotootje van het uitzicht gaan we terug naar de fietsshop. Dag twee zit er op: 73,5 kilometer in 1311 hoogtemeters. Wat een prachtige rit!

Fiets huren bij Bimont Bike Hire
Het team van Bimont Bike Hire werkt voor en van Mallorca. Zij kennen het eiland als de beste, en al helemaal met de fiets. Met meer dan 25 jaar aan ervaring hebben zij fietsen van hoge kwaliteit, maar ook werknemers die service hoog in het vaandel hebben staan. Zij hebben nu locaties in Palma, Alcudia en Pollensa. Via de website reserveer je gemakkelijk je fiets. Je kunt kiezen uit verschillende type, van een standaard racefiets tot een luxe racefiets met elektronisch schakelen. Bij aankomst krijg je duidelijke uitleg over de fiets. Je kunt er nog bidons meenemen en een helm huren. Ook heb je de keuze om de pedalen die jij altijd gebruikt te laten monteren. We fietsten op twee Cannondales. Ik maak gebruik van de meest luxe uitvoering. De Synapse Carbon Disc Di2. Luxe met elektronisch schakelen en een 50-34 cassette zodat ik ook op de steile stukken nog terug kan schakelen. De iets minder luxe uitvoering van Patrick, de Synapse Carbon Disc Ultegra, rijd ook fantastisch en ziet er bovendien ook goed en nieuw uit. Lekker vlammen op de goed onderhouden racefietsen van Bimont Bike Hire. Huur je fiets hier: https://www.bimontbikehire.com/.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *