Op de fiets over de Faeröer Eilanden

Ik ben op de Faeröer Eilanden en verblijf een nachtje in het prachtige Hotel Brandan. Vanuit de hoofdstad Tórshavn ben ik van plan een tweetal fietstochten te maken over de eilanden. Het weer is vaak onvoorspelbaar en de voorspellingen die worden gedaan kloppen bijna nooit. Op hoop van zege dus. Op het internet kom ik al snel uit bij rentabike.fo. Zij verhuren alle soorten fietsen die je kunt bedenken. Ik wil graag een racefiets natuurlijk. En wat een toeval, of niet, zij hebben Felt racefietsen. Hé die heb ik thuis ook! Het reserveringsproces is vrij simpel en ik heb vooraf fijn contact met de eigenaren. Bij aankomst krijg je uitleg over de fiets en over fietsen op de eilanden. Zorg altijd voor goed werkende lampjes, zo niet dan doet rentabike.fo dat wel. Even goed opletten op de wegen is wel belangrijk want fietsen is niet heel populair. En dat is onterecht! De Felt ziet er overigens prachtig uit. Hij wordt met SPD-SL pedalen geleverd. Rentabike.fo heeft ook goede en mooie routes beschikbaar. Erg handig voor als je hier dus niet iedere dag komt.

Fietsen op een paar eilanden middenin de Atlantische Oceaan, de Faeröer Eilanden, is natuurlijk een unieke gebeurtenis. In de prachtige natuur van de eilanden zijn zelfs nog wat leuke en steile klimmetjes verwerkt. Deze ga ik ook maar doen. Nadat ik de fiets heb opgehaald bij rentabike.fo ga ik vandaag de tocht naar Kirkjubøur maken. De oude hoofdstad van de eilanden met prachtige oude huisjes en daken van gras. Zoals je beeld is bij de Faeröer Eilanden dus! Ik begin bij Hotel Brandan en eigenlijk ga ik direct klimmen. In een omgeving met weilanden, schapen, paarden en bovendien een prachtige groene natuur klim ik naar een hoogte van tot 200 meter. Daarna ga ik afdalen. Langs meertjes en inmiddels verschijnt de zee en de omliggende eilanden in mijn ooghoek. Prachtig! En de afdaling trouwens ook. Even het gemiddelde omhoog bijschroeven! Het is wel frisjes trouwens. Ik heb mijn warme Santini winter tenue maar aangetrokken. En het was nodig zo bleek in de afdaling.

Eenmaal in Kirkjubøur geniet ik even van het prachtige dorpje. Oude boerderijen met daken van gras en een prachtig oud haventje. Bovendien een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan en de naburige eilanden. Ik ga niet helemaal over dezelfde weg terug. Ik ga via het dorpje Velbastaður want daar is nog een mooie klim die uiteindelijk weer richting Tórshavn gaat. Ik zie een Zalm kwekerij voor de kust liggen. Zalmen springen er omhoog. Geweldig om te zien! Het dorpje is klein en naast een paar loslopende kippen zie ik vrij weinig leven in het dorpje. Ik klim weer omhoog richting Tórshavn. Eenmaal boven is de afdaling direct richting het hotel en ben ik zo terug. Met 32 kilometer en 540 hoogtemeters heb ik een prachtig ritje gehad. Met twee flinke klimmetjes toch een gemiddelde van 23,8 kilometer per uur. Ik ben tevreden en ga snel een warme douche pakken. Want een graad of 10 ben ik in Augustus nog even niet gewend.

Voor de tweede dag had ik een iets langer ritje in gedachten. Helaas zit het weer tegen en miezert het waardoor ik een uurtje later vertrek. Een verkort ritje wat de pret natuurlijk niet mag drukken. Het is nu de bedoeling om naar Norðradalur te fietsen. We beginnen direct met een klim naar een hoogte van 360 meter. Na 5 kilometer heb ik alleen nog maar geklommen maar ben ik wel boven. Overigens ben ik al wel begonnen op een hoogte van 100 meter. Een prachtige oase van rust tussen groene weilanden, hoge bergen en prachtige vergezichten. Normaal gesproken dan, want het is behoorlijk mistig. Ik moet oppassen want schapen steken hier gewoon over. Lastig te zien in de mist. Het gaat wat op en af (iets meer op) en ik kom uiteindelijk op de top bij een hoogte van 425 meter. Een prachtig uitzicht op de mist. Ik ga maar snel afdalen, want het is ook behoorlijk koud en redelijk nat. En dan verschijnt ineens een fjord! De mist verdween even en ik kan toch nog genieten van een prachtig uitzicht. De weg terug is eigenlijk gelijk aan de heenweg. Wat op en neer en na een lekkere afdaling kom ik weer terug in het hotel. Even heerlijk opwarmen na een prachtig ritje van 30 kilometer, 650 hoogtemeters en een gemiddelde van 21 kilometer per uur.

Verblijf in Hotel Brandan
In Tórshavn heb je een verscheidenheid aan accommodaties. Maar Hotel Brandan sprint er uit! Een prachtig nieuw en modern gebouw met de looks van een authentieke Faeröerse woning. Hotel Brandan staat bekend om de eco-friendly policy en doet er alles aan om de omgeving zo min mogelijk aan te passen. In september 2020 kreeg men het Green Key Certificaat. Het internationale label voor een ecologisch vriendelijk hotel. Met 124 eco-vriendelijke kamers van 18 t/m 38 vierkante meter is het hotel uitgerust met fijne kamers. Alle kamers hebben mogelijkheden tot het maken van een vers bakje koffie en thee. Alle kamers zijn uitgerust met een thema over een unieke Faeröerse plek. De televisie op de kamers zijn uitgerust met een Chromecast. Het heerlijke bed geeft je de nachtrust die je nodig hebt. In de badkamer is een luxe douche met een toilet en wastafel. Prachtige stijlvolle en moderne kamers voor een heerlijk verblijf.

Je kunt gratis parkeren bij het hotel. Het viersterren hotel heeft ook mogelijkheden voor meetings en conferenties. Bovendien is er een goed restaurant waar je heerlijk culinair kunt genieten van Faeröerse specialiteiten. Een verscheidenheid aan gerechten van vis en vlees. En natuurlijk heerlijke desserts. Achter de receptie is een bar. Daar kun je genieten van heerlijke lokale biertjes of een lekkere cocktail. Je kunt er ook borrelhapjes bestellen. Het hotel heeft ook Wellness faciliteiten. Zo kun je een Hot Tub huren. Lekker in een warme hot tub in de frisse buitenlucht genieten van een glaasje champagne. Er is ook een sauna en je kunt fitnessen. Bovendien is de locatie fantastisch. In twee minuten ben je bij een groot winkelcentrum en met 3 minuten ben je in het centrum van Tórshavn. Ben jij ook om en wil je een bezoek brengen aan Tórshavn en dan vooral Hotel Brandan? Ga dan naar: https://www.hotelbrandan.com/.

Rentabike.fo
Deze prachtige fietstochten zijn mede mogelijk gemaakt door Rentabike.fo. Zij bieden naast fietshuur ook begeleide tochten over de eilanden. En je kunt er niet alleen racefietsen huren maar ook bijvoorbeeld gewone fietsen of mountainbikes. Voor meer informatie en reserveringen ga je naar https://rentabike.fo/. Voor de wat globalere informatie over fietsen op de eilanden, en natuurlijk alles over de eilanden zelf ga je naar: https://visitfaroeislands.com/see-do/bicycling/.

Voor de wat globalere informatie over fietsen op de eilanden, en natuurlijk alles over de eilanden zelf ga je naar: https://visitfaroeislands.com/see-do/bicycling/.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *