Zuid-Limburg ontdekken: Camping Valkenburg – Maastricht

Ben je op zoek naar een fietsvriendelijke camping in het Zuiden van Limburg? Denk dan eens aan Camping Valkenburg – Maastricht. Als lid van de Huttopia keten is deze City Kamp de plek om Valkenburg en Zuid-Limburg te ontdekken. Je kunt er kiezen voor rustieke staanplaatsen of natuurstaanplaatsen. Ook voor campers is er ruimte. Op de camping kun je ook accommodaties huren waaronder tenten, pipowagens en chalets. Wij verbleven in een Chalet. Op de camping is genoeg te doen. Zo hebben ze mooie verwarmde zwembaden waar je na een fietstocht heerlijk kunt dobberen. Zwembaden zijn geopend vanaf april tot begin oktober. Er zijn genoeg plekken voor ontspanning en recreatie. Een pingpongtafel, tafelvoetbal, jeu-de-boules baan en een groot sportterrein waar je kunt voetballen en bijvoorbeeld basketballen. Er is een gezellige ontmoetingsruimte. De camping is ruim opgezet en de chalets zijn allemaal nieuw en modern ingericht. Fietsen in Zuid-Limburg is natuurlijk beroemd onder de wielrenners. We gaan eens wat routes opzoeken die wat minder bekend zijn en waar je heerlijk kunt klimmen en genieten van de prachtige omgeving.

Chalet Evasion
Wij verblijven in het Chalet Evasion met een woonoppervlakte van 25 vierkante meter. Dat lijkt klein, maar is ideaal voor fietsgroepen. Met maximaal vijf personen kun je hier verblijven in twee slaapkamers. Een slaapkamer heeft een tweepersoonsbed van 1.40 breed en de andere slaapkamer heeft drie eenpersoonsbedden. Een daarvan is een stapelbed. De twee slaapkamers hebben bovendien opslagruimte genoeg. In de badkamer is een fijne douche met bergruimte en een wastafel. Er is een apart toilet. En dan is er zelfs nog ruimte over voor een functioneel ingerichte woonkamer. Door de praktische inrichting is er een keukentje met koelkast en magnetron en genoeg opbergruimte. De eettafel met een bank zijn fijn voor de wat koelere avonden. Op alle kamers is een verwarming. Buiten is een ruim terras met een zitje. Het houten terras is met een trap te bereiken vanaf de paden. Een prachtige plek voor een heerlijke fietsvakantie.

CityKamp Camping Valkenburg – Maastricht by Huttopia
De camping heeft een prachtig zwembad met kleedhokjes. Er is een centrale parkeerplaats waar je eventueel je auto of een tweede auto kunt parkeren. Bij de receptie is tevens het restaurant gevestigd en tijdens het weekend staat er een Foodtruck waar je heerlijke pizza’s kunt bestellen. Ook de speeltuin is hier gevestigd. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen. En als je geluk hebt is het op loopafstand van jouw eigen plek en kun je ze makkelijk in de gaten houden. Het centrale sanitair gebouw is hoor ook vlakbij en is erg goed onderhouden en zeer netjes. In de wasruimte kun je de fietskleding weer als nieuw wassen. Door de hele camping heen zijn nog enkele andere speeltuinen gevestigd. De camping heeft een heerlijke locatie op slechts enkele autominuten van het bruisende Valkenburg. Je fietst dus zo de Cauberg op. Voor meer informatie en boekingen ga je naar: https://www.camping-valkenburg.com/.

Tochtje naar België
Ik heb voor vandaag een grensoverschrijdend ritje gepland van ongeveer honderd kilometer. Een stukje Nederland en een heel stuk België. Ik kies voor de nodige repen en energybars en ga op pad vanaf de camping. De eerste uitdaging doet zich na slechts 2,5 kilometer al voor. Ik moet de Cauberg op! Met een lengte van nog geen kilometer, maar wel met een gemiddeld klimpercentage van 7,4% en een aantal erg steile stukken kan ik niet beter beginnen. Maar wel een PR. Nog fris en fruitig denk ik. Ik ga snel door en kom direct weer bij een volgend klimmetje. De Geulhemmerweg is de volgende en komt uit in het gezellige dorpje Berg. Eigenlijk is het een lusje die je vanaf de top van de Cauberg onder Berg langs stuurt. Superleuk stukje en al bijna 200 hoogtemeters na slechts 8 kilometer. Vervolgens draai ik richting Maastricht en is de Bemelerberg aan de beurt. Een heerlijke klim van ongeveer 2 kilometer met een gemiddeld percentage van ongeveer 3 procent. Lekker rustig klimmen en vervolgens afdalen. Langzaam richting Cadier en Keer en met kleine klimmetjes via Sint Geertruid, Mheer en Noorbeek de Belgische grens over de Voerstreek in.

Daar neem ik wat enorm steile weggetjes die normaal niet in een tocht voorbijkomen. Dat is bikkelen tussen weilanden met koeien en afgelegen boerderijen. Mensen keken op, wat doet die nou hier? Wel een prachtig stukje ontdekt in de Voerstreek voordat ik bij het Klooster van Val-Dieu aankom en even een broodje eet. Ik ben dan bijna 40 kilometer op weg. Vanuit het klooster neem ik een fijne binnendoor weg om net voor Thimister Clermont af te slaan richting La Clouse. Het zal je niks zeggen, maar wel een prachtig weggetje langs onbekende plekjes. Het loopt al een tijdje op voordat ik bij het klimmetje naar La Clouse kom. Clouse Birven heet het segment met de vierde categorie op Strava. Hij is 1,3 kilometer lang en 6,2 procent gemiddeld. Ik tik net niet de 300 meter hoogte aan. Vervolgens staat een afdaling met een paar kleine klimmetjes op het programma en kom ik langs de prachtige Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle. Even een stop met een reepje en weer door! Via wat korte klimmetjes, vals platte afdalingen en wat mooie bochten kom ik in Gemmenich. Daar pak ik bij een bakker een heerlijk vers Croissantje en een zoetigheid met een colaatje. Er staat dan nog wat moois op het programma. Het drielandenpunt vanaf België is mooi met een haarspeldbocht en vervolgens de snelle afdaling aan de Nederlandse kant. Daarna de Camerig op van de andere kant. Ook een keer leuk en ook hier weer een mooie afdaling om net voor Epen af te slaan en over de Bommerig naar Mechelen te fietsen. De Fromberg is de laatste bekende die ik doe en vervolgens is het heerlijk uitfietsen terug naar de camping. Wat een prachtig ritje zeg. En wat een veelzijdig landschap en verschillende klimmen. Van lang en vals plat naar supersteil, en rustige gelijke klimmen. Van alles wat en niet alleen een goede training maar ook gewoon 1500 hoogtemeters in de benen!

Fietsen in Zuid Limburg: De Amstel Gold Race lus 3
Lus 3 kies ik uit. Ik houd van fietsen in Limburg. De Amstel Gold Race had ik nog niet gedaan de vorige keer dus download ik de GPX, pas hem iets aan zodat ik kan starten vanaf de camping. Vrij snel moet ik al de enorm steile Gulperberg op. Wat een prachtig uitzicht, oké, maar voor het klimmen van stukjes met meer dan 15% zijn mijn beentjes eigenlijk niet gemaakt. En dit is eigenlijk pas het begin. Want kort erna kom ik in Wahlwiller en beklim ik de Kruisberg. Een goede, steile warming up voor de gevreesde Eyserbosweg. Maar ook daar was ik sneller dan de vorige keer. Deze klim heeft percentages van liefst 18. Hij begint nog wel prima maar des dichterbij het bos komt, des te steiler het word. Een korte afdaling en de Fromberg mag ik beklimmen. Eindelijk een lekker klimmetje van 4,6% gemiddeld over anderhalve kilometer. Next is de Keutenberg, ook al gedaan de vorige keer en nu wil ik ook sneller. 20% is het steilste stukje. Waar ik ook even helemaal stuk ga, maar op het einde vlakt hij lekker af zodat ik de klim heerlijk kan afsluiten.

Na de Keutenberg fiets ik redelijk vlak richting Sibbe. Even lekker bijkomen met wederom prachtig uitzicht op de dorpjes en de heuvels in de omgeving. Daarna daal ik de Sibbegrubbe af om even op te laden voor de volgende klim. En dat is niet mijn favoriet. Namelijk de Cauberg. Het is volgens velen de meest legendarische klim van Zuid-Limburg. Zorg dat je er vroeg in de ochtend bent want het kan erg druk zijn met auto’s! Je begint de klim van beneden met 5%, maar het wordt steeds steiler. Gelukkig is de klim niet heel lang. Toch is het niet mijn favoriet. hij ligt mij niet lekker in de benen. Vervolgens daal ik weer af en beklim ik de Geulhemmerweg. Een lekker kort klimmetje die ervoor zorgt dat je daarna lekker kunt afdalen in de richting van Maastricht. Daarna is de veilige en lekkere Bemelerberg aan de beurt. Deze is prima te doen en een welkome rustige klim. Vervolgens gaat het wat op en neer voordat ik de Loorberg beklim. Liefst anderhalve minuut sneller dan de vorige keer!

Wil jij ook naar de camping in een prachtig chalet verblijven en het Zuiden van het land per fiets ontdekken? Boek dan snel op: https://www.camping-valkenburg.com/.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *