Op fietsvakantie naar Tenerife

We pakken het vliegtuig en met een kleine 4,5 uur staan we op Tenerife. Een van de Canarische eilanden waar het gehele jaar door kan worden genoten van een heerlijke temperatuur. Dus ook in de winter een ideale bestemming. Ik ben er meerdere keren geweest in verschillende seizoenen en telkens heb ik er heerlijk kunnen fietsen. Vanaf de luchthaven ga ik met de transfer van Taxi2Airport.com naar mijn hotel, Hotel Zentral Center, en vervolgens natuurlijk snel de fiets ophalen bij Free Motion. En dan snel het eiland ontdekken. Met de fiets de Teide op en natuurlijk gaan we de fietssnelweg van Tenerife af!

Huur je fiets bij Free Motion
Op de Canarische Eilanden is Free Motion fietsverhuur beroemd. Op andere eilanden zoals Lanzarote en Gran Canaria zijn zij ook zeer actief. Op Tenerife heeft Free Motion twee vestigingen, gevestigd in Costa Adeje en Los Cristianos. Ze bieden een scala aan kwalitatief uitstekende fietsen voor de verhuur aan. Voordat je vertrekt kun je op de website eenvoudig een reservering maken. Je kunt een aantal modellen selecteren die je interesse wekken. Vervolgens ga je zoeken en kijk je welke beschikbaar zijn. De reservering is zo gemaakt. Op locatie staat jouw fiets netjes klaar en handel je alleen de formaliteiten af en eventuele bikefitting. Zo zorgen ze dat je fiets op de juiste hoogte voor je ingesteld is en uiteraard met de door jou aangevraagde pedalen. Je kunt er ook bidons krijgen en wat repen of gelletjes kopen. Er is ook een shop met fietskleding van Free Motion en andere merken. De fietsen zijn van gerenommeerde merken als BH, Cannondale en Specialized. Super goed onderhouden en probleemloos ga je op pad. De medewerkers zijn vriendelijk, leggen alles uit en zorgen dat je goed geïnformeerd bent over eventuele routes over het eiland. Voor meer informatie en boekingen ga je naar: https://www.free-motion.com/en/tenerife/.

De tocht der tochten: De Teide op
Op een warme zomerdag in juli de Teide beklimmen. Ik ga het doen en wel vanaf Los Cristianos. Ik begin natuurlijk al bij mijn Hotel Zentral Center maar de klim begint pas echt in Los Cristianos. De eerste kilometer is dus een beetje vals plat, af en toe een klein stukje afdalen, maar daarna is het 32 kilometer achter elkaar klimmen. En niet zo’n klein beetje. De eerste 12 kilometer gaan met een gemiddelde van tussen de zes en zeven procent. Onderweg heb je steeds prachtig uitzicht op Los Cristianos en eenmaal in Arona begint een prachtig gedeelte van de klim. Vele haarspeldbochten in een uniek open gebied. Gemiddeld is het nog steeds ruim zes procent dus je benen worden lekker getraind. Na die haarspeldbochten kom je in La Escalona terecht en dan komt een stukje waar het iets minder stijl is. Dit duurt eigenlijk tot aan het hoogst gelegen dorpje van het eiland, Vilaflor. Daar heb je tevens de laatste barretjes en restaurantjes. Daarna is het tot boven doorgaan.

Ik stop altijd bij Restaurante Teide Flor. Hier kun je lekkere snacks, broodjes en koffie drinken. Leche Leche is de Canarische specialiteit. Een uniek kopje koffie. Vanaf Vilaflor is het nog 12 kilometer tot aan El Retamar. Die kilometers zijn zwaar met uitschieters tot 10 procent en gemiddeldes van rond de 7 procent. Wel een prachtige route door het bos met af en toe prachtig uitzicht over de hele omgeving. Eenmaal op 2199 meter hoog is uitzichtpunt El Retamar. Dan begint een stukje afdaling de krater Boca Tauce in. Hier heb je prachtig uitzicht over de vulkaan en de top. We kunnen echter niet helemaal naar de top. Na 40 kilometer bereiken we het laatste gedeelte van de klim wat een gemiddeld percentage heeft van rond de 3 à 4 procent. Onderweg kom je wel langs prachtige uitzichtpunten en fotogenieke plekken. Het is schitterend de laatste kilometers maar het kan hier wel ontzettend waaien. Eenmaal bij de Teleferico kunnen we niet verder, het hoogste punt van 2356 meter. Wij zijn klaar voor de heerlijke afdaling naar het hotel. En daar zijn wij weer klaar voor een heerlijke goudgele rakker. Moe maar voldaan, want dit is wel een van de langste en mooiste klimmen van Europa.

De “Cyclinghighway” van Tenerife: TF-28
De TF-28 op Tenerife staat bekend als “La Carretera Vieja”, of wel de Oude weg. Dit was vroeger de belangrijkste en enige weg tussen het Noorden en het Zuiden van het eiland. Deze unieke weg is nu bekend als de “Cycling highway” en een prachtige route voor de gevorderde fietser. Want ondanks dat het een vrij vlakke route is, moet je wel eerst klimmen naar een meter of 500 voordat je over de weg kunt fietsen. En die klim is vanuit Los Cristianos vrij pittig maar wel prachtig. Met wederom erg mooie uitzichten onderweg en prachtige dorpjes. Eenmaal boven is het meteen genieten van het eerste schitterende dorpje met kleurrijke huisjes: San Miguel. Vervolgens komen Grenadilla en El Río aan bod, ook twee prachtige dorpjes met wat leuke barretjes waar je kunt stoppen voor een drankje en mooi uitzicht. Tussendoor gaat het een beetje op en af, met klimmetjes van maximaal een paar kilometer. Maar wel pittig en zeker met de hitte moeten we goed blijven hydrateren. Maar het neemt niet weg dat dit een prachtige route is. Aan de ene kant de bossen en de Teide, aan de andere kant de kale vlaktes en de Atlantische Oceaan. De heenweg heb je meestal wind tegen overigens, houd daar even rekening mee. Wel fijn voor de terugweg natuurlijk.

We vervolgen onze route en komen eerst lans La Cisnera om vervolgens het historische Villa de Arico te bereiken. Hier hebben we even tijd voor een lekker colatje voordat we weer verder gaan richting ons eindpunt; Icor. Hier maken we een directe ommekeer om dezelfde route terug te fietsen. Je kunt ook nog eerder even afslaan om een iets andere route terug te fietsen. Je hebt dan enkele kleine klimmetjes onderweg en een hele lange vals-platte afdaling. Sla dan af bij Chimiche en je fietst via San Isidro weer terug naar Los Cristianos. Al met al wederom een prachtige route. En met de zeer goede Specialized fiets van Free Motion, met achter een verzet tot 34, kom ik overal gemakkelijk boven. En weer beneden natuurlijk. Met heerlijke snelheden, maar pas wel op voor het verkeer. Overigens zijn ze in Spanje heel netjes. Men houd eigenlijk altijd anderhalve meter afstand (Behalve toeristen). Lijkt wel corona. En  het is erg fijn!

Overnachten in Hotel Zentral Center
Het in 2003 gebouwde Hotel Zentral Center is een fijn hotel middenin het centrum van het bruisende Playa de las Americas. Het unieke gebouw telt zeven verdiepingen waar je fijne kamers kunt vinden. Het hotel is vooral gericht op zakenreizen maar ook zieker wij fietstoeristen komen hier in een warm bedje thuis. Het hotel heeft op de bovenste verdieping een prachtig zwembad met sauna’s, een bubbelbad en bovendien prachtig uitzicht op de Teide en de zee. Er is een ruim solarium met genoeg ligbedden. De receptie is altijd geopend en staat na het inchecken altijd voor je klaar. Op de onderste verdieping is een goed restaurant met een heerlijk ontbijt om je dag perfect te starten. Maar ook een diner is er mogelijk. Allen zijn in buffetstijl. De ruime meetingrooms zijn ideaal voor een zakelijke reis. Bovendien is de ligging echt ideaal, je stapt zo het hele centrum door en je bent zo op de mooiste fietsroutes. Bovendien accepteert het hotel geen gasten onder de 18 jaar en heeft het een zakelijke uitstraling.

De kamers zijn ruim en ideaal voor een fietsvakantie. Je kunt de fiets makkelijk in de lift meenemen naar de kamer en je fiets daar neerzetten. Er is ruimte genoeg in de open ruimte waar tevens een koelkastje is. De kamers zijn erg ruim en hebben airconditioning. Zeker in de zomer erg welkom! Je hebt een Frans balkon. Televisie is via de satelliet en optioneel kun je gebruik maken van een kluis. Er is genoeg kastruimte op de kamer en er zijn fijne bedden. Je hebt ook een goede badkamer met bad en douche combinatie en een wastafel en toilet. Er is een zitje waar je even heerlijk kunt borrelen. Enorm grote kamers en erg gunstig geprijsd. Bovendien is het een zakelijk hotel met alle functionaliteiten die een toeristisch hotel ook heeft. Ideaal voor een fietsvakantie, na een prachtige fietstocht over het eiland uitrusten in het zwembad en vervolgens genieten van het buffet in het restaurant en een duik in het zwembad op het dakterras. Voor meer informatie en reserveringen ga je naar: https://www.hotelzentralcenter.com/EN/hotel.html.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *