Op fietsvakantie naar Gran Canaria

We vliegen in ongeveer vier uur naar Gran Canaria. Daar pakken we een taxi en rijden in een klein halfuurtje naar het prachtige Hotel RIU Gran Canaria. Inchecken, de koffers even inruimen en de fiets ophalen bij Free Motion op slechts een kilometer wandelen van het hotel. Even een hapje eten tijdens het lunchbuffet in het 24h All Inclusive Hotel RIU Gran Canaria en we gaan op pad met de fiets. Dat is toch tof, het eiland ontdekken op de racefiets. We hebben drie dagen om de mooiste routes te ontdekken. Let er wel even op dat je goed getraind op pad gaat, want het zijn lange klimmen en bij vlagen is het er erg steil. In de avond genieten we van entertainment in het hotel en wandelen we langs de boulevard in Maspalomas. Een heerlijke plek voor jouw fietsvakantie!

Huur je fiets bij Free Motion Bike Center
Bij Free Motion, die meerdere locaties hebben op Gran Canaria en op andere eilanden, huren we een fiets. Op loopafstand van het hotel is een vestiging en daar halen wij de fiets op. We krijgen twee modellen van het merk BH. De goed onderhouden fietsen brengen ons het hele eiland over. Bij het ophalen wordt uitgelegd hoe de fiets werkt en krijg je informatie over een verzekering. Je betaald tevens een borg die je bij het inleveren van de fiets weer terug krijgt. De medewerkers weten alles van de fietsen en mocht er wat afgesteld moeten worden dan kan dat direct. Ook als er later wat is kun je er terecht. Je kunt als extra bidons, pedalen en een helm huren. De Bidons zijn natuurlijk ook leuk voor thuis! Je kunt bij het reserveren kiezen voor het winter of zomer seizoen en zelf selecteren welke fiets je wilt. Tijd voor drie prachtige ritten over het alom beroemde Gran Canaria. Klik hier voor meer informatie en reserveringen.

De eerste dag, een rondje Alto de Fataga
We starten vanaf ons prachtige hotel in de richting van San Bartolomé de Tirajana. Na een klein stukje door Costa Meloneras en Maspalomas gaan we snel de binnenlanden in en begint het klimmen. Allereerst naar Mirador de Fataga. Een klim van ruim zes kilometer met 6% gemiddeld. Dat is wel aanpoten, zeker omdat er weinig tijd was om in te rijden. Het is gelukkig nog droog, anders dan de weersverwachting zou zijn. En nog lekker warm hier en daar. Onderweg hebben we prachtige uitzichten op de “canyon” waar we straks bij Mirador de Fataga even genieten van het uitzicht met een banaantje. De klim is onderdeel van de volledige klim van 18 kilometer met een gemiddeld percentage van 4,2%. Na een korte afdaling gaan we weer klimmen. Het is prachtig tot de top, met enkele mooie haarspeldbochten en vergezichten richting de oceaan. Eenmaal boven is het kort bijkomen voordat de afdaling gaat beginnen. En dat is een lange. Door verschillende dorpjes en met prachtig uitzicht. Na de eerste korte afdaling komt er nog een klim naar Santa Lucía de Tirajana. Deze is vrij constant en eenmaal boven ga je langzaam afdalen. Eerst gaat het lekker op en af en vervolgens kom je uit in Vecindario en El Doctoral. Vanaf daar is het langs de prachtige kust terug naar Maspalomas. Met nog enkele klimmetjes komen we uiteindelijk op bijna 1500 hoogtemeters in 75 kilometer. Een prachtig begin.

De tweede dag, nog een rondje Alto de Fataga
Eerlijk is eerlijk, niet precies hetzelfde rondje van gisteren. Maar een kleine extra lus naar Ayagaures erbij. Dus de eerste 75 kilometer zijn identiek aan de route van gisteren. Waarom we niet naar de Pico de las Nieves zijn gegaan? Het regende pijpenstelen op de top. Daardoor zijn we bij de top van de Alto de Fataga terug gedraaid en weer richting Maspalomas gefietst. Daar was het weer prachtig weer. Dus nog een extra lusje erbij! Ik ken het eiland erg goed dus weet precies wat we kunnen doen! De weg naar Ayagaures klimmen! Het is een klim van ongeveer 20 kilometer. Deze gaat in het begin gelijk op met zo’n 2 à 3 procent omhoog. We kunnen een lekker tempo aanhouden. En dan begint vlakbij het dorpje Ayagaures de echte klim pas. De Ayagaures klim is bijna vier kilometer lang en heeft een gemiddeld percentage van 5,6%. Er zitten ook enkele vlakke stukken bij. Dat maakt de stukken klimmen natuurlijk steiler. Het is heftig, maar wel prachtig. Ook hier haarspeldbochten met een schitterend uitzicht over de “canyon”. Eenmaal boven kun je een foto nemen bij het bordje “Cimo de Pedro Gonzalez”. Zo heet de top. Daarna volgt een afdaling en komen we na 102 kilometer en bijna 2000 hoogtemeters weer terug bij het hotel. Tijd voor een drankje!

Dag drie, de koninginnenrit
Vandaag staat een prachtige route door het binnenland op het programma met enkele zeer uitdagende klimmetjes. Het eerste gedeelte is langs de kust richting Puerto Rico langs de kust. Het gaat hier aardig op en neer maar zonder noemenswaardige klimmen. We gaan daarna het binnenland in naar Soria. Het eerste gedeelte is lekker rustig klimmen totdat we een haarspeldbocht zien en het ineens heel steil wordt. Dat gedeelte is bijna 9 kilometer lang met liefst 8% gemiddeld. En sommige stukken van boven de 15% klimmen. Het eerste gedeelte is door het prachtige landschap met bochten en door bossen. Daarna wordt het wegdek wat slechter en is het vooral op veel plekken erg steil. We zitten weer boven de 900 meter en er volgt nog een mooie klim. Ruim acht kilometer gaat het eerst op en neer. Daarna komt nog een klim van bijna zeven kilometer van 4,8% gemiddeld. Eenmaal daar boven gaan we even lekker lunchen. Vervolgens dalen we weer af richting San Bartolomé de Tirajana. Prachtige vergezichten en wolken die blijven hangen op het hoogste punt. Het is weer prachtig, net als de afdaling die weer hetzelfde is als voorgaande dagen. Ook gaan we langs de kust weer terug naar het hotel. Met 108 kilometer en 2100 hoogtemeters zit onze fietstocht en reis erop. Wat een prachtige omgeving weer!

Hotel RIU Gran Canaria
Bij Hotel RIU Gran Canaria in Meloneras kom je terecht in een geweldig 24-uurs All Inclusive paradijs. Je komt hier aan je trekken als je van een rustige luxe zonvakantie houdt, maar ook als je van een actieve vakantie houdt. Naast vriendelijke luxe voor volwassenen ook een verrassend programma voor de kinderen. De perfecte combinatie voor een heerlijke familievakantie. Het hotel heeft meer dan 600 kamers. Er zijn verschillende kamertypes waar je uit kunt kiezen. Wij kiezen voor de Swim Up Suite. Deze zijn gevestigd aan de zeekant van het hotel. Direct aan de boulevard van Meloneras. De kamer heeft een ruim slaapgedeelte waar ook de Minibar en openslaande deuren naar je privézwembad zijn. De Minibar wordt dagelijks gevuld met bier, wijn en frisdranken. Er is een fijne badkamer met ruime douche, toilet en wastafels. Het aparte woongedeelte heeft een zitje, ruime kast en een flatscreen televisie. Middenin de kamer hangt een Drank Kabinet. Zo kun je zelf een Bacardi Cola op de kamer maken. Op het terras heb je een leuk zitje en fijne ligbedden zodat je met een drankje kunt genieten van je privacy. Voor meer informatie over de verschillende kamertypes klik hier.

Faciliteiten
Hotel RIU Gran Canaria zit bol van faciliteiten. Zoals het een All Inclusive paradijs het beaamt kun je overal natuurlijk van genieten voor de vooraf betaalde prijs. Je hebt de beschikking over drie verwarmde buitenbaden. Het grote zwembad is omringt met vele ligbedden in een ruime setting. De ander is gelegen aan de andere zijde van het hotel en is adults only. En wat dacht je van de prachtige “Infinitypool” die uitloopt in de zee. Er is een Jacuzzi buiten en een stoombad. Tegen betaling worden massages en de spa aangeboden. Er zijn twee verwarmde kinderzwembaden waarvan een met speeltoestellen. Rondom ook ligbedden zodat je de kinderen goed in de gaten kunt houden. Het entertainment team zorgt voor een fantastische dag. Een bootje Beachvolleybal, Aerobics of lekker fit blijven met RiuFit. De vriendelijke en enthousiaste entertainers zullen je goed bezig houden! Ook in de avond kun je de show bezoeken in het theater of genieten van de live muziek in de bar buiten. Je kunt door het hele hotel en op de kamers gratis gebruik maken van draadloos internet op maximaal 2 apparaten. Je kunt gebruik maken van de fitnessruimte als je 16 jaar of ouder bent. Hier zijn apparaten van hoge kwaliteit die je lekker laten zweten. Het hotel is overigens ook perfect geschikt voor personen met beperkte mobiliteit.

Eten & Drinken
Het 24 uurs All Inclusive schema van het hotel zorgt er voor dat je niks te kort komt. In de ochtend is het ontbijtbuffet in het buffetrestaurant en in het themarestaurant Atlantico, wat aan zee ligt bij de Infinity Pool. Verse broodjes, eitjes en vers beleg zorgen voor een heerlijke start van de dag. Natuurlijk ontbreekt vers fruit niet. In de middag is er een rijke lunch in al deze restaurants in een buffetstijl met showcooking. Lekkere verse vleesgerechten maar ook een goede vegetarische keuze. Bovendien is het buffet rijkelijk gevuld met bijgerechten en lekkernijen. Ook de desserts zijn zoals een Spaans hotel het beaamt in grote getale aanwezig. In de avond zijn restaurants ‘Las Dunas’ en ‘El Patio’ geopend met een heerlijk buffet met showcooking. De chef maakt de lekkerste gerechten direct voor je klaar. Natuurlijk zijn er ook bijgerechten, heerlijke groentes, verse vlees maar ook bijvoorbeeld pizzapunten. Het is erg afwisselend gedurende periodes en twee keer per week is er een Themabuffet. In de avond is ook het Aziatisch restaurant ‘Kaori’ geopend. Hier dien je voor te reserveren, maar wat een ervaring. De lekkerste Aziatische gerechten zoals Dim Sum, Bami, Loempia’s en Teriyaki. Maar ook een scala aan Sushi. Heerlijk. In het Themarestaurant ‘Atlantico’ dien je ook te reserveren. Hier is een afwisseling tussen Canarische diner of grill. Genoeg keuze om uit te proberen dus. En het is allemaal lekker dat je hier weken wilt verblijven. Gedurende 24 uur kun je op verschillende plekken snacks halen. Denk dan aan een hamburger, hot dog, kipnuggets of gewoon een stuk fruit of een broodje. In de verschillende barretjes kun je de gehele dag drinken krijgen. Lokale, maar ook internationale alcoholische dranken en cocktails staan op het menu. Bij de ‘Infinity Pool’ is de Purple bar waar je heerlijk kunt genieten van de zonsondergang met de lekkerste drankjes en aan het eind van de dag heerlijke livemuziek van bijvoorbeeld een DJ. Tijdens ons verblijf was er een saxofonist die er heerlijke loungemuziek maakt. Ook genieten!

Voor meer informatie en reserveringen kun je terecht bij https://www.riu.com/nl/hotel/spanje/gran-canaria/clubhotel-riu-gran-canaria/. Pakketreizen zijn te boeken via bijvoorbeeld TUI.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Derk schreef:

    Slechte foto om mee te promoten met een mobiele telefoon in de hand te gaan fietsen. 🙁 Verder leuke tekst om te lezen.

  2. Pascal schreef:

    Wat veel mensen niet weten is dat je ook op het naburige eiland Fuerteventura prima kan fietsen. Het is wat minder hoog, de klimmen zijn wat minder lang, maar de wind maakt het toch vaak tot een mooie uitdaging. Verder is het op Fuerteventura veel rustiger qua verkeer, dus je rijdt voornamelijk over rustige wegen van goede kwaliteit.
    Meer info: https://villa-vital-fuerteventura.eu/info/actief/fietsroutes-fuerteventura/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *