Fietsen in het zuiden van Gran Canaria

Bij Free Motion, met meerdere verhuurlocaties op Gran Canaria, huur ik een fiets. Ik krijg het nieuwste model van Cannondale. Tijdens het ophalen verteld men duidelijk wat verzekerd is en wat niet, en betaal ik de borg. Deze krijg je natuurlijk na het inleveren van de fiets weer terug. Een handig systeem. De fietsen die ze verhuren zijn vaak niet ouder dan 12 maanden. Ik neem de fiets mee naar het appartement en stippel van te voren een aantal leuke routes uit om het eiland per fiets te verkennen. En natuurlijk om de eerste hoogtemeters van het jaar te fietsen. Vrij ongetraind ga ik op pad. Het is immers januari en ik ben meer zo’n mooi weer fietser. Maar afstanden doe ik niet zo moeilijk over, dan maar wat langer op pad. De eerste tocht maak ik vanuit Puerto Rico. Ik fiets naar La Soria, wat een tocht is van ongeveer 20 kilometer. Helaas is de weg tussen Puerto de Mogan en Puerto Rico afgesloten waardoor ik dezelfde weg terug moet. Onderweg prachtige vergezichten, spierpijn van de beklimming en net geen 400 hoogtemeters (maar 399). Het waait overigens wel vrij hard, maar dat is niet zo’n probleem. Alleen tijdens de route over de kustweg heb ik er last van. In het dal waait het minder hard. Dat dal brengt me wel naar een hoogte van tweehonderd meter. Langs de kust golft het lekker op en neer, een perfecte training voor meer dus! Op het einde had ik het wel zwaar, het bultje naar het Hotel bijna stilstaand naar boven getrapt…

Ik was een week op het eiland dus stapte om de dag op de fiets. Ik ben ten slotte niet alleen om te fietsen op het eiland, hoewel het mijn reis wel leuker maakt! Want vanaf je fiets zie je toch meer dan vanuit de auto. De volgende fietstocht start ik weer in Maspalomas en rijd naar Ayagaures, waar ik later een rondje ga doen met nog meer hoogtemeters. Afijn, eenmaal berg op gaat het vrij lekker. Met een gemiddelde van 3 procent stijgingspercentage gaat het lekker langzaam omhoog en bereik ik een hoogte van 280 meter. De laatste 50 hoogtemeters zijn een stuk steiler, met een procent of 7 gemiddeld. Uiteindelijk heb je vanuit het dorpje een prachtig uitzicht, om vervolgens weer dezelfde weg af te dalen en het appartement op te zoeken. Vandaag 771 hoogtemeters in 58 kilometer. Niks mis mee toch?

De volgende rit die op het programma staat is die van Maspalomas naar Ayagaures en dan terug via Palmitos. Een heftig ritje, zo blijkt. Want is het eerste stuk nog gelijk aan de vorige rit, is het van Ayagaures nog ruim 200 meter klimmen. In totaal is het mijn langste klim. Van 0 naar 500. Het totale aantal hoogtemeters blijft steken op 511. Maar, daar doe ik slechts 30,5 kilometer over. De uitzichten zijn prachtig en er zijn schitterende haarspeldbochten waar je echt van kunt genieten. Het laatste stukje, van Ayagaures naar de top, valt me zwaar. Maar ik zie iemand achter me fietsen. Die gaat me dus echt niet inhalen. Een tempootje erbij en uiteindelijk kom ik volledig onder het zweet boven; tijd voor de afdaling. Dat is dus 12 kilometer vol gas! Lekker hoor, maar pas onderweg wel goed op. De bochten zijn soms wat scherper dan ze lijken!

Mijn laatste ritje is op de dag voordat ik vertrek. Ik heb een rondje gepland van ongeveer 70 kilometer om vanaf Playa del Ingles naar San Bartolome te rijden en vervolgens via de Zuid-Oost kant weer terug naar Maspalomas. Er zijn ongeveer 1500 hoogtemeters mee gemoeid. Hard werken dus! We beginnen meteen met klimmen richting het bijzondere Fataga en zijn al snel op een hoogte van 500 meter. Daarna gaan we even afdalen waarna ik moet klimmen tot een hoogte van net geen 1000 meter. Het is een behoorlijke klim maar met een gemiddelde van 12 kilometer per uur leg ik de klim van 18 kilometer naar de top af. Een gemiddelde van 5 procent zorgt ervoor dat ik trots boven kom. En daar heb ik weer een prachtig uitzicht naar het zuiden. Vervolgens neem ik een colaatje bij een klein café langs de route. Daarna begint de lange afdaling met af en toe nog een klein stukje klimmen. Wat een prachtige natuur heeft het eiland toch. En een heerlijke afdaling volgt tot ik weer langs de kust terug rijd naar Playa del Ingles. Een heerlijke fietstocht van ongeveer 3,5 uur en ik kan lekker op het strand bij gaan komen!

Wat vooral opviel is dat de wegen langs de kust vrij druk zijn. De weg naar Fataga is over het algemeen altijd druk. Ik vertrok echter al om 08:00 en had weinig verkeer. De wegen zijn perfect en netjes geasfalteerd. Er zijn nauwelijks gaten in de weg (In het zuiden). In het noorden is het anders. Daar is het weer ook slechter. De auto’s rijden met een flinke boog om je heen omdat fietsers het eiland domineren. Dat geeft al snel een veilig gevoel. Let met afdalen wel goed op! Een fiets huren kun je het beste doen bij Free Motion. I fietste op de prachtige nieuwe Cannondale Synapse Carbon Disc Ultegra DI2 Endurance Geometry. Een heerlijke fiets met elektrisch schakelen en schijfremmen. En een 11-34 cassette zodat ik alle bergen zeker op kom! Ze hebben goede fietsen en een jonge vloot. De service is geweldig en je kunt er alles huren maar ook kopen. Alles wat de amateur wielrenner begeert is aanwezig. Leuk aandenken zijn de bidons die je mag houden. Maar ook de service, het meten en het configureren van je huurfiets zijn er inclusief. Voor meer informatie en voor het huren van de fiets (vooraf reserveren aan te raden) ga je naar: https://www.free-motion.com/gran-canaria/.

Overnachtingstip: Labranda Marieta (All Inclusive): https://www.labranda.com/en/hotel/labranda-marieta.html.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *